Υπόθεση παρακολουθήσεων: Ξαφνικός έλεγχος στην ΕΥΠ από τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου


Υπόθεση παρακολουθήσεων: Ξαφνικός έλεγχος στην ΕΥΠ από τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου


Διαφ.


Ξαφνική «επίσκεψη» για έρευνα στα γραφεία της ΕΥΠ πραγματοποίησε ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Αχιλλέας Ζήσης που χειρίζεται την έρευνα των τηλεφωνικών υποκλοπών μέσω του λογισμικού predator.

Δείτε επίσης: Παρέμβαση Αρείου Πάγου για τις ομοφοβικές δηλώσεις Κούγια κατά Κασσελάκη

Η αιφνιδιαστική «επίσκεψη» πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα από τον αντεισαγγελέα που χειρίζεται την έρευνα, μετά την απόφαση διαβίβασης του φακέλου από τους εισαγγελείς πρωτοδικών στον Άρειο Πάγο, ενώ σύμφωνα πληροφορίες συνοδευόταν από δύο ειδικούς πραγματογνώμονες που περιλαμβάνονται στον κατάλογο του Πρωτοδικείου Αθηνών, προκειμένου να συνδράμουν στο έργο του.

Ο στόχος

Σκοπός του ελέγχου των αρχείων της ΕΥΠ ήταν να διαπιστωθεί, αν υπήρξε παρακολούθηση και από την ΕΥΠ των προσώπων εκείνων, που έλαβαν το «μολυσμένο» μήνυμα με στόχο να εγκατασταθεί για την παρακολούθησή τους το παράνομο λογισμικό pretador.

Η έρευνα, που αναβαθμίστηκε τον περασμένο Οκτώβριο με παραγγελία της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Γεωργίας Αδειλίνη, φαίνεται πως φτάνει στο τέλος της. Ήδη, έχουν εξεταστεί ως μάρτυρες δεκάδες πρόσωπα, ενώ έχουν ληφθεί απαντήσεις και στα αιτήματα δικαστικής συνδρομής της χώρας μας.

ΕΥΠ υποκλοπές

Θα αναζητηθεί αν υπήρξε τυχόν ενιαίο κέντρο

Υπό αυτό το πρίσμα ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός μέσω της διασταύρωσης των επίμαχων στοιχείων αναζητά αν υπήρξε τυχόν ενιαίο κέντρο πίσω από αυτές τις δύο λίστες ή αν αυτές αποτελούν μεταξύ τους «συγκοινωνούντα δοχεία», που μπορούν να οδηγήσουν τη δικαιοσύνη στον εντοπισμό συγκεκριμένων προσώπων και τ απόδοση βεβαίως ποινικών ευθυνών που είναι και το μεγάλο ζητούμενο, καθώς – κατά γενική ομολογία- η υπόθεση των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων συνδέεται με τον πυρήνα της λειτουργίας του κράτους δικαίου.

Έτσι, αν από τον αιφνιδιαστικό έλεγχο του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου βρέθηκαν ή προέκυψαν στοιχεία, κάτι που επί του παρόντος για λόγους μυστικότητας της έρευνας δεν έχει γίνει γνωστό, που να επιβεβαιώνουν ότι κάποιοι ή ορισμένοι εξ αυτών που περιλαμβάνονται στη «λίστα Μενουδάκου» είχαν τεθεί υπό παρακολούθηση και από την ΕΥΠ ,η ποινική προκαταρκτική εξέταση προσλαμβάνει νέα τροπή.

Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι ο Αχιλλέας Ζήσης, κατά πληροφορίες, σύμφωνα , επέλεξε να μεταβεί ο ίδιος στην ΕΥΠ, προκειμένου να διασταυρώσει τη εν λόγω λίστα, καθώς σε προγενέστερο στάδιο της έρευνας (όταν ήταν στα χέρια εισαγγελέων πρωτοδικών) η όποια προσπάθεια είχε γίνει προς την ΑΔΑΕ αλλά και προς το τριμελές όργανο που προβλέπεται από τον ισχύοντα νόμο δεν απέδωσε καρπούς .




Πηγή