Σάλος στη Νορβηγία: Η υπουργός πολιτισμού έδειξε το στήθος της πάνω στη σκηνή του Pride (video)


Σάλος στη Νορβηγία: Η υπουργός πολιτισμού έδειξε το στήθος της πάνω στη σκηνή του Pride (video)


Διαφ.


«Βροχή» από σχόλια έχει δεχθεί η υπουργός Πολιτισμού της Νορβηγίας, η οποία συμμετείχε ενεργά στο Oslo Pride.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσων που σημειώθηκαν στην πολή για να γιορτάσουν τον μήνα της ισότητας, από τη διοργάνωση αποφάσισαν να βραβεύσουν την υπουργό Πολιτισμού και Ισότητας, Λούμπνα Τζάφερι, μετά από ένα πάνελ στο οποίο συμμετείχε.

Με την ευκαιρία, δείτε επίσης: Έβαλε τα… γιορτινά της η Θεσσαλονίκη: Τίμησε τη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα «βάφοντας» πολύχρωμο τον Λευκό Πύργο για το Europride

Η νεαρή υπουργός που ανέλαβε καθήκοντα πριν από ένα χρόνο, πήρε το βραβείο «Gay Mom 2024».

Το «μαμά» είναι ένας χαρακτηρισμός που αποδίδεται συνήθως σε προσωπικότητες που προασπίζονται τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας δημοσίως και επίσης θεωρούνται «είδωλα» από τους ίδιους.

«Εκτιμώ ιδιαίτερα το γεγονός ότι λαμβάνω αυτό το βραβείο φέτος εδώ στο Όσλο Pride. Είναι μεγάλη τιμή» δήλωσε η Τζάφερι. Μάλιστα αποφάσισε να πάει τις ευχαριστίες της και ένα βήμα παρακάτω, καθώς εκείνη τη στιγμή φαίνεται σε βίντεο να σηκώνει το πουκάμισό της και να δείχνει το στήθος της στο κοινό που ζητωκραύγαζε.

«Είναι σημαντικό όλοι να νιώθουν ελεύθεροι. Αν θέλετε να αξίζετε μια τέτοια τιμή, πρέπει να δίνετε την ψυχή σας και να μην παίρνετε τον εαυτό σας τόσο σοβαρά» ανέφερε η ίδια.

Ο πρωθυπουργός Γιόνας Γκαρ Στέρε δήλωσε ότι θεωρεί απολύτως εντάξει το γεγονός ότι η υπουργός Πολιτισμού επέλεξε να δείξει το στήθος της δημόσια σε μια εκδήλωση.

«Η Λούμπνα είναι ένα άτομο με αυτοπεποίθηση, ελεύθερο και υπέροχο, το οποίο δίνει θερμά το παρών σε πολιτιστικές εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα. Ήταν και χθες στο Όσλο, και νομίζω ότι αυτό που έκανε είναι απολύτως εντάξει!», αναφέρει ο πρωθυπουργός.

Ο Γιόακιμ Άαντλαντ, επικεφαλής του Pride, δήλωσε σε τοπική εφημερίδα: «Νομίζω ότι είναι υπέροχο που έχουμε μια υπουργό που τα δίνει όλα και δεν φοβάται να βγει λίγο μπροστά. Δεν έχω ξαναζήσει το χειροκρότημα που έλαβε στα δέκα χρόνια που έχουμε το Pride. Είναι λοιπόν σαφές ότι το κοινό εκτίμησε το κόλπο της Λούμπνα».

Ποια είναι όμως η υπουργός

Στη Νορβηγία, πάντως, η συζήτηση γύρω από τη 44χρονη Τζαφέρι, δεν επικεντρώνεται στην τολμηρή κίνησή της, αλλά στην ουσία: η υπουργός κατέλαβε αυτή τη θέση, τον Ιούνιο του 2023, υποσχόμενη ότι θα δώσει λύσεις στις κοινωνικές ανισότητες, τη φτώχεια, τις διακρίσεις. Επ’ αυτού κρίνεται. Και έχει φανατικούς φίλους, αλλά και φανατικούς επικριτές.

Όταν διορίστηκε υπουργός, το πρώτο πράγμα που έκανε, το πρωί πηγαίνοντας στο γραφείο, ήταν να ζητήσει συγγνώμη από τον οδηγό που της είχε διορίσει η κυβέρνηση. «Λυπάμαι που σας ταλαιπωρώ, θα έπρεπε να πάω με τα πόδια», του είπε και, όταν εκείνος της εξήγησε ότι ο λόγος που υποχρεούται να μετακινείται με αυτοκίνητο ήταν η ασφάλειά της, εκείνη συνέχισε να ζητά συγνώμη, λέγοντας ότι «είναι δυο λεπτάκια δρόμος με τα πόδια».

Η Τζαφέρι έχει μάθει να μη φοβάται τίποτα και κανέναν. Όταν ήταν παιδί, ξυλοκοπήθηκε άγρια επειδή ήταν πολύ σκουρόχρωμη.

Η ίδια η Λούμπνα ήταν μόλις στην πρώτη δημοτικού όταν πρωτοέγινε θύμα bullying. Ο πατέρας είχε έρθει στη Νορβηγία ως μετανάστης εργάτης από το Πακιστάν το 1971, και οκτώ χρόνια αργότερα ακολούθησε η μητέρα.

Το ζευγάρι εγκαταστάθηκε στο Flaktveit στο Μπέργκεν και στις αρχές Απριλίου του 1980 γεννήθηκε η Λούμπνα. Όταν, μερικά χρόνια αργότερα, μετακόμισαν στο Μπέργκεν, κάποιοι πίστεψαν ότι η θέση της “μαύρης” δεν ήταν εκεί. Και από το σπίτι, οι γονείς της δεν ήταν ακριβώς υποστηρικτικοί. «Πρέπει να σκληρύνεις», της είπαν. Και από τότε, αποφάσισε να ορθώνει το ανάστημά της κάθε φορά που βλέπει αδικία.

Αργότερα, στα νεανικά της χρόνια, μόλις στα 23 της, πήγε κόντρα στην ίδια της την οικογένεια και ρίσκαρε να γίνει «κόκκινο πανί» στο Πακιστάν και τη Νορβηγία, για τον έρωτά της με τον τότε 27χρονο Νορβηγό Λέναρντ Φγέλ. Ήταν μια από τους μόλις 7 πακιστανικής καταγωγής Νορβηγούς (από το σύνολο των 25.546 μελών της πακιστανικής κοινότητας της Νορβηγίας) που παντρεύτηκαν Νορβηγό.

Το ρίσκο ήταν μεγάλο, αν σκεφτεί κανείς τις επικρίσεις των ιμάμηδων για τον γάμο με τον «αλλόθρησκο» και τις επικρίσεις των Νορβηγών για… το χρώμα της.

Ήδη σε εκείνη την ηλικία είχε μεγάλη εμπλοκή στα πολιτικά πράγματα της χώρας. Ενταγμένη στο κόμμα των Εργατικών έλεγε ότι η κύρια ανησυχία της ήταν ότι «όλοι, ανεξάρτητα από το πού μεγαλώνουν, πρέπει να έχουν ίσες ευκαιρίες για να ζήσουν μια καλή ζωή». Από νωρίς έδωσε το στίγμα της, δίνοντας μάχη κατά των διακρίσεων κάθε είδους.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της πολιτικής της σταδιοδρομίας, διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο, ιδίως ως μέλος της Μόνιμης Επιτροπής Ελέγχου και Συνταγματικών Υποθέσεων και ως πρώτη αντιπρόεδρος.

Ως Υπουργός Πολιτισμού και Ισότητας, η Jaffery πρωτοστάτησε σε διάφορες πρωτοβουλίες, συμπεριλαμβανομένης της εξασφάλισης χρηματοδότησης για την καταπολέμηση της φτώχειας για τα παιδιά και τους νέους και της υποστήριξης πολιτικών και πρωτοβουλιών χωρίς αποκλεισμούς που αναβαθμίζουν τις τοπικές κοινότητες και αντιμετωπίζουν τις κοινωνικές προκλήσεις.

Η Τζαφέρι έχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στη διοίκηση και τη θεωρία της οργάνωσης από το Πανεπιστήμιο του Μπέργκεν (UiB) από το 2007. Στο ίδιο πανεπιστήμιο, έχει προπτυχιακά και ενδιάμεσα μαθήματα στη συγκριτική πολιτική. Έχει επίσης πτυχίο από το UiB στο δημόσιο δίκαιο και βασικές σπουδές στην κοινωνιολογία. Πριν διοριστεί διοριστεί πολιτική σύμβουλος στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ένταξης στην κυβέρνηση Στόλτεμπεργκ, εργάστηκε ως σύμβουλος στο SINTEF.

Μετά την αποχώρησή της από τη θέση της υφυπουργού στο Υπουργείο Πολιτισμού το 2012, εργάστηκε ως ειδική σύμβουλος στην ένωση εργοδοτών Spekter και σε άλλες σημαντικές θέσεις, όπως ανώτερη σύμβουλος στη Διεύθυνση Ένταξης και Διαφορετικότητας.

Η Τζαφέρι, όμως, το πήγε ένα βήμα παραπέρα. Δεν παντρεύτηκε απλά τον έρωτά της, αλλά το έκανε ντυμένη νύφη, στην εκκλησία. Συνεπεία τούτου, παρόντες στον γάμο της από την πλευρά της, ήταν μόνο η μητέρα της και ο αδερφός της.


Πηγή