Στέφανος Κασσελάκης: Καταργεί όλα τα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ – «Κανείς δεν θα μιλά εξ΄ ονόματός μου» (video)


Στέφανος Κασσελάκης: Καταργεί όλα τα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ – «Κανείς δεν θα μιλά εξ΄ ονόματός μου» (video)


Διαφ.


Σε εκρηκτικό φόντο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης μίλησε στα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, που συνεδριάζει σήμερα, Σάββατο (06.07.24), με αφορμή τις σκληρές διαμάχες που ακολούθησαν μετά τις ευρωεκλογές.

Απέναντι στον Στέφανο Κασσελάκη βρίσκονται οι «87» της Κεντρικής Επιτροπής που ενόψει της σημερινής συνεδρίασης έθεσαν ζήτημα δημοψηφισμάτων, ζητώντας τη διεξαγωγή τους στο πρώτο 10ήμερο του Οκτωβρίου.

Με την ευκαιρία δείτε: Κεντρική Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ: Με αιχμές κατά Στέφανου Κασσελάκη, κριτική από τα στελέχη, σκέψεις για αυτοδιάλυση και διαφωνίες μεταξύ των «87» (video)

Οι τοποθετήσεις του Στέφανου Κασσελάκη

«Αυτή η Κεντρική Επιτροπή μοιάζει στα μάτια μου με μία γέφυρα, που αν είμαστε ενωμένοι, θα ενώνει το κόμμα, που οφείλει τώρα να λειτουργήσει ως ηγέτιδα του προοδευτικού χώρου», είπε ξεκινώντας την ομιλία του.

Όπως τόνισε, «κανείς δεν αρνείται ότι χρειάζονται συγκλίσεις, αλλά αυτές θα γίνουν με διαφάνεια. Οποιαδήποτε συμφωνία πίσω από κλειστές πόρτες με άλλα κόμματα, για μένα θα ήταν ανήθικο». «Το να ζευγαρώσεις τον τράγο με την έλαφο, το μόνο που θα καταφέρεις, θα ήταν ο τραγέλαφος», σημείωσε.

Τέλος ο ΣΥΡΙΖΑ όπως τον γνωρίζαμε

Υπό το σχήμα πως ο ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται «εξορθολογισμό και ανανέωση» ο Στέφανος Κασσελάκης αποκάλυψε σήμερα στα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής πως προτίθεται να καταργήσει όλα τα όργανα του κόμματος. Επιβεβαιώνοντας το ρεπορτάζ του ethnos.gr ο Στέφανος Κασσελάκης πρότεινε:

  • Να καταργηθούν οι Οργανώσεις μελών και να αντικατασταθούν από Δημοτικές Επιτροπές Μελών. Οι Οργανώσεις Μελών θα είναι κατά κύριο λόγο Ψηφιακές Συνελεύσεις Μελών.
  • Να καταργηθοούν οι Νομαρχιακές Επιτροπές και να ενεργοποιηθούν οι Περιφερειακές Επιτροπές Μελών.
  • Να καταργηθεί η Κεντρική Επιτροπή και να αντικατασταθεί από το Εθνικό Συμβούλιο Μελών (ΕΣ.ΥΜ.), που θα έχει 201 μέλη, στο οποία θα μετέχουν ex officio 20 Συντονιστές & 20 Αναπληρωτές Συντονιστές των Περιφερειακών Επιτροπών Μελών. Το νέο αυτό όργανο θα συνεδριάζει μόνο δυο φορές το χρόνο και θα εκλέγει τον/την Γραμματέα, τον/την Συντονιστή/τρια Οργανωτικού και την Οργανωτική Επιτροπή του κόμματος. Θα εκλέγει επίσης το Πολιτικό Συμβούλιο Μελών και τους Συντονιστές και Αναπληρωτές Συντονιστές των Τμημάτων
    Να καταργηθεί η Πολιτική Γραμματεία και να αντικατασταθεί από το Πολιτικό Συμβούλιο Μελών, που θα αριθμεί 21 μέλη: τον Πρόεδρο, τον Γραμματέα και τον Συντονιστή Οργανωτικού του κόμματος, τον Επικεφαλής της Κ.Ο (σε περίπτωση που ο Πρόεδρος δεν είναι βουλευτής), τον Γραμματέα και τον Διευθυντή της Κ.Ο. Θα συμπληρώνεται με την εκ περιτροπής ετήσια συμμετοχή κατά 50% των βουλευτών της ΚΟ και κατά 50% των συντονιστών των Τμημάτων
  • Να καταργηθεί το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ με τη σημερινή μορφή του και να αντικατασταθεί από την Εθνική Συνέλευση Μελών, που θα συγκαλείται κάθε 3 χρόνια και στην οποία θα μετέχουν ως σύνεδροι σε ποσοστό 10% και μέλη του κόμματος κατόπιν κλήρωσης.
  • Οι αλλαγές που προτείνει ο Στέφανος Κασσελάκης ουσιαστικά σηματοδοτούν την κατάργηση της συντριπτικής πλειοψηφίας των εσωκομματικών εκλογικών διαδικασιών, καθώς η μεγάλη πλειοψηφία των οργάνων του ΣΥΡΙΖΑ είτε θα αποτελείται από εκλεκτούς της ηγεσίας είτε από εκλεγμένους στο κοινοβούλιο.

Παράλληλα ο ΣΥΡΙΖΑ στη βάση του θα λειτουργεί ψηφιακά, ενώ δεν κατέστησε σαφές πώς θα συγκροτούνται οι Δημοτικές Επιτροπές, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι θα έχουν την έγκριση της ηγεσίας του κόμματος.

Τέλος απέρριψε την πρόταση των «87» για δημοψήφισμα για τις αλλαγές στο καταστατικό. Σημειώνοντας πως «μόνο μέσα από Καταστατικό Συνέδριο μπορούν να εγκριθούν αλλαγές στο ισχύον καταστικό, και όχι μέσω δημοψηφισμάτων, βάσει του άρθρου 53».

Αλλαγή γραμμής για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών

Αναφερθείς στο εκλογικό αποτέλεσμα ο Στεφανος Κασσελάκης άλλαξε ρότα. Εγκατέλειψε τις παλαιότερες δηλώσεις του περί εκλογικών επιτυχιών και σημείωσε ότι για το εκλογικό αποτέλεσμα υπάρχουν τρεις λόγοι:

  • «Εκλογές χωρίς χρήματα σημαίνει εκλογές με μικρότερες πιθανότητες επιτυχίας»
  • «Είχα απέναντί μου όλο το σύστημα προπαγάνδας Μητσοτάκη που κάθε μέρα, επινοούσε έναν νέο τρόπο να δολοφονήσει την αξιοπιστία μου, την προσωπικότητά μου και την αξία του λόγου μου»
  • «Δεν είχαμε τον χρόνο και δεν είχαμε, αν θέλετε, την λειτουργική ετοιμότητα να αντιμετωπίσουμε με τους υπάρχοντες ανθρώπινους πόρους μια τόσο σύνθετη πρόκληση όπως οι εκλογές σε όλη την Επικράτεια»
    Υπεραμύνθηκε της επιλογής του να δημοσιοποίησει το λεγόμενο «πόθεν έσχες» του λέγοντας ότι «εκλογικά ίσως ήταν [λάθος], ηθικά όμως δεν ήταν».

Πυρά στο εσωτερικό και για τις συνεργασίες

Δεν έλειψαν τα εσωκομματικά πυρά, αν και πιο ήπια απ΄ ό,τι έχει συνηθίσει στο παρελθόν. «Στην δική μου “βάρδια” στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που δεν την έκλεψα με πραξικόπημα, αλλά μου την έδωσε ο λαός στην κάλπη, πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η εποχή της υποκρισίας έλαβε τέλος» είπε και σημείωσε πως «Δεν έχω κανέναν μυστικό κύκλο. Δεν έχω περιφρονήσει κανένα όργανο. Δεν θέλω δίπλα μου κόλακες. Και δεν έχω δώσει σε κανέναν και καμία το δικαίωμα να μιλά εξ ονόματός μου». Οι τελευταίες του ατάκες αφορούσαν τις κατηγορίες που του προσάπονται για αναρτήσεις διαφόρων συνεργατών του.

Επανέλαβε ουσιαστικά την πρόθεσή του να λήξει τις «αργομισθίες» σημειώνοντας πως «η Αριστερά είναι τρόπος ζωής και όχι τρόπος για να ζεις, να βιοπορίζεσαι δηλαδή» και προανήγγειλε πως θα θεσπιστούν ασυμβίβαστα «ώστε να τελειώσει ο ΣΥΡΙΖΑ της εποχής των θολών διαχωριστικών γραμμών και των ισορροπιών. Χωρίς φράξιες και επετηρίδες».

Αναφορικά με την συζήτηση για τις συνεργασίες, ο Στέφανος Κασσελάκης έθεσε εκ νέου ως προτεραιότητα την ισχυροποίηση του ΣΥΡΙΖΑ πάνω από όλα. «Πρέπει πρώτα να έχει σχηματιστεί και δοκιμαστεί μια κρίσιμη πολιτική μάζα ακηδεμόνευτη, που δεν την κρατά κανείς από πουθενά» είπε ο Στέφανος Κασσελάκης, λέγοντας ότι κάθε άλλη προσπάθεια για συγκόλληση θα είναι «ανήθικη» και «ατελέσφορη».
«δεν θα επιτρέψω σε κανέναν – όποιος κι αν είναι – να βλάψει το κόμμα μας. Δεν θα επιτρέψω σε κανέναν οποιαδήποτε προσπάθεια ρευστοποίησης του ΣΥΡΙΖΑ.» είπε τέλος αφήνοντας σαφή αιχμή προς τον Αλέξη Τσίπρα και άλλα στελέχη, που έχουν στοχοποιηθεί τις τελευταίες ημέρες ως πρόθυμοι να διαλύσουν το κόμμα τους.


Πηγή