Εκλογές στη Γαλλία: Τα πρώτα exit polls δίνουν πρωτιά στην Λεπέν χωρίς αυτοδυναμία – Ρεκόρ συμμετοχής στις κάλπες


Εκλογές στη Γαλλία: Τα πρώτα exit polls δίνουν πρωτιά στην Λεπέν χωρίς αυτοδυναμία – Ρεκόρ συμμετοχής στις κάλπες


Διαφ.


Η Εθνική Συσπείρωση της Λεπέν, με επικεφαλής τον Ζορντάν Μπαρντελά, σύμφωνα με τα πρώτα exit polls λαμβάνει 200 έδρες, μετέδωσε η βελγική La Libre.

Ακολουθεί το Νέο Λαϊκό Μέτωπο με 170 έδρες και το κόμμα Αναγέννηση του Εμανουέλ Μακρόν με 140 έδρες. Οι Ρεπουμπλικανοί και άλλα δεξιά κόμματα λαμβάνουν 60 έδρες.

Με την ευκαιρία, δείτε επίσης: Γαλλικές εκλογές: Ο θρίαμβος της Λεπέν φέρνει μέτωπα και συμμαχίες εναντίον της – Οι στρατηγικές πριν τον β’ γύρο που βγάζει κυβέρνηση

Τα επίσημα exit polls αναμένονται στις 9 το βράδυ. Ως τότε θα παραμείνουν ανοιχτά τα εκλογικά τμήματα σε μεγάλες γαλλικές πόλεις. Αλλού τα τμήματα έχουν κλείσει και η καταμέτρηση έχει ξεκινήσει.

Ρεκόρ συμμετοχής

Οι κάλπες άνοιξαν στις 08:00 το πρωί με τη συμμετοχή των ψηφοφόρων να φτάνει στο 26,63% στις 12:00 το μεσημέρι, για πρώτη φορά από το 1981.

Η αγωνία για την επόμενη μέρα και το ενδεχόμενη η Γαλλία να κυβερνηθεί από την ακροδεξιά για πρώτη φορά μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο είναι έκδηλη.

Κάποιοι λένε ότι ψήφισαν τους ακροδεξιούς ως αντίδραση στη συμμαχία του κεντρώου συνασπισμού του Εμανουέλ Μακρόν με την αριστερά.

Εν αναμονή των αποτελεσμάτων πληθαίνουν οι φόβοι για βίαια επεισόδια στους δρόμους του Παρισιού και άλλων μεγάλων πόλεων της Γαλλίας.

Ιδιοκτήτες καταστημάτων θωρακίζουν τις βιτρίνες των καταστημάτων μπροστά στον κίνδυνο συγκρούσεων ανάμεσα σε υποστηρικτές της ακροδεξιάς και των πολιτικών αντιπάλων τους.


Πηγή