Από σίγουρη νίκη έφτασε στην πανωλεθρία: Το μεγάλο λάθος της Λεπέν που της στοίχισε τη νίκη στη Γαλλία


Από σίγουρη νίκη έφτασε στην πανωλεθρία: Το μεγάλο λάθος της Λεπέν που της στοίχισε τη νίκη στη Γαλλία


Διαφ.


Είναι το πολιτικό θέμα των τελευταίων ημερών, που συζητείται έντονα και δικαιολογημένα, καθώς το αποτέλεσμα θα επηρεάσει πολλά, όχι μόνο στη Γαλλία αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Αναφερόμαστε στις γαλλικές εθνικές εκλογές που προκήρυξε ο Εμανουέλ Μακρόν αμέσως μετά την οδυνηρή ήττα του στις Ευρωεκλογές. Η απόφασή του ήταν απόλυτα σωστή, καθώς πίστευε πως δεν μπορούσε να συνεχίσει να ηγείται της χώρας έχοντας χάσει μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων του.

Το μεγάλο φαβορί για τη νίκη, σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις αλλά και την πρώτη Κυριακή, ήταν ο Εθνικός Συναγερμός της Μαρίν Λεπέν. Το ακροδεξιό κόμμα φαινόταν πως θα κατακτούσε την πρώτη θέση, παρά τις προσπάθειες των αντιπάλων της.

Ωστόσο, αν και τα exit polls έδειχναν επικράτηση, τελικά υπήρξε ανατροπή μεγάλων διαστάσεων: Το Νέο Λαϊκό Μέτωπο (ο αριστερός συνασπισμός) εξασφαλίζει σύμφωνα με τις εκτιμήσεις 172 – 215 έδρες, το «Μαζί» του Μακρόν έρχεται δεύτερο με 150-180 έδρες και ο Εθνικός Συναγερμός της Λεπέν στην τρίτη θέση με 115 έως 155 έδρες.

Όλοι αναρωτιούνται τι ήταν αυτό που στοίχισε στη Λεπέν και υπέστη αυτήν την εκλογική πτώση. Η απάντηση φαίνεται να κρύβεται στην προσπάθειά της να παρουσιάσει ένα πιο μετριοπαθές πρόσωπο, λέγοντας πως δεν είναι (ακριβώς) ακροδεξιά, πως θα είναι πιο ενωτική και άλλα συναφή, την στιγμή που η σκληρή βάση των ψηφοφόρων της ήθελαν μια πιο ριζοσπαστική προσέγγιση.

Ευτυχώς, λόγω αυτού του αυτογκόλ, η Λεπέν περιορίστηκε στην τρίτη θέση, αποφεύγοντας τα χειρότερα.

Εκλογές στη Γαλλία: Πρώτος ο Μελανσόν, δεύτερος ο Μακρόν και τρίτη η Λε Πεν σύμφωνα με τα exit polls

Σύμφωνα με την εκτίμηση του IFOP για το TF1, το Νέο Λαϊκό Μέτωπο εξασφαλίζει 180-215 έδρες στην Γαλλική Εθνοσυνέλευση, ενώ σύμφωνα με την εκτίμηση του Ipsos για την France TV εξασφαλίζει 172-215 έδρες.

Η Opinionway για το C News TV δίνει στο Νέο Λαϊκό Μέτωπο 180-210 έδρες, ενώ το Elabe για το BFM TV 175-205.

Η κεντρώα παράταξη του Εμανουέλ Μακρόν Μαζί μάχεται με τον Εθνικό Συναγερμό της Μαρίν Λεπέν για την δεύτερη θέση, σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις.

Από σίγουρη νίκη έφτασε στην πανωλεθρία: Το μεγάλο λάθος της Λεπέν που της στοίχισε τη νίκη στη Γαλλία

Η συμμετοχή στις εκλογές στη Γαλλία «σάρωσε». Έσπασε ρεκόρ 43 ετών, που σημαίνει πως η αποχή αναμένεται να είναι η μικρότερη των τελευταίων δεκαετιών.

Από το 1981 είχε να καταγραφεί τέτοια μαζική προσέλευση στις κάλπες, με τους Γάλλους να ψηφίζουν με φόντο ένα κλίμα έντονης πολιτικής πόλωσης.

Νωρίτερα το exit poll της βελγικής La Libre, έδειχνε νίκη της Λεπέν αλλά χωρίς αυτοδυναμία με 200 έδρες. Ο συνασπισμός της Αριστεράς «Νέο Λαϊκό Μέτωπο» ερχόταν δεύτερος συγκεντρώνοντας 170 έδρες, ενώ ακολουθούσε η συμμαχία του Μακρόν «Αναγέννηση», η οποία φαίνεται να συγκέντρωνε 140 έδρες.

Μελανσόν: Ο λαός μας απέτρεψε τη χειρότερη λύση – Ο πρωθυπουργός πρέπει να φύγει

«Ο λαός μας ψήφισε κατά συνείδηση, χαιρετίζω την κινητοποίηση χιλιάδων ανδρών και γυναικών για να φτάσουμε στο σημερινό αποτέλεσμα», δήλωσε ο Ζαν Λικ Μελανσόν μετά το πρώτο exit poll για τις εκλογές στη Γαλλία κι ενώ οι πρώτες εικόνες από τη χώρα καταγράφουν τους πανηγυρισμούς του κόσμου.

«Ο λαός μας απέτρεψε την χειρότερη λύση. Είναι μια τεράστια ανακούφιση για την μεγάλη μερίδα συμπολιτών μας που αγαπούν την δημοκρατία», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Καταχειροκροτούμενος από το πλήθος κόσμου, ο Ζαν Λικ Μελανσόν σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «το Νέο Λαϊκό Μέτωπο πέτυχε ένα αποτέλεσμα που μας είπαν ότι ήταν αδύνατο… σήμερα το βράδυ η Εθνική Συσπείρωση απέχει πολύ από το να έχει την απόλυτη πλειοψηφία».

«Ο Μακρόν πρέπει να παραδεχτεί την ήττα του», είπε ο Μελανσόν, προσθέτοντας ότι ο πρωθυπουργός πρέπει να φύγει.

«Ο πρόεδρος έχει καθήκον να καλέσει το Νέο Λαϊκό Μέτωπο να κυβερνήσει» επεσήμανε και δεσμεύτηκε ότι το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο θα εφαρμόσει το πρόγραμμά του, μόνο το πρόγραμμά του και ολόκληρο το πρόγραμμά του».

Πικρόχολος ο Ζορντάν Μπαρντελά: Παραδέχθηκε την ήττα και κατηγόρησε τους πολίτες ότι έριξαν την Γαλλία στην αγκαλιά της άκρας αριστεράς

Ο ηγέτης του Εθνικού Συναγερμού (RN) Ζορντάν Μπαρντελά, ο οποίος ήλπιζε να είναι ο επόμενος πρωθυπουργός της Γαλλίας, μίλησε στους υποστηρικτές του, μετά το exit poll για τις εκλογές, που δείχνει πρωτιά του Ζαν Λικ Μελανσόν.

Ο Ζορντάν Μπαντελά στις πρώτες τους δηλώσεις ύστερα από το exit poll, μίλησε για «αφύσικη και επαίσχυντη συμμαχία» που «στέρησε από τον γαλλικό λαό» μια νίκη του Εθνικού Μετώπου: «Απόψε, αυτές οι συμμαχίες ρίχνουν τη Γαλλία στην αγκαλιά της άκρας αριστεράς του Ζαν Λικ Μελανσον», είπε, σχολιάζοντας το αποτέλεσμα των εκλογών.

Προσπαθώντας να «χρυσώσει το χάπι» στους υποστηρικτές του είπε: «Το RN ήρθε πρώτο στις ευρωεκλογές, στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών και τώρα έχει διπλασιάσει τον αριθμό των βουλευτών του. Αυτοί είναι οι ακρογωνιαίοι λίθοι της αυριανής νίκης».

Πρόσθεσε ότι ο πρόεδρος Μακρόν έχει ωθήσει τη χώρα προς την «αβεβαιότητα και την αστάθεια».

«Όλοι καταλαβαίνουν σήμερα ότι οι ρυθμίσεις που ενορχηστρώθηκαν από τα Ηλύσια… δεν θα πάνε πουθενά».

Είπε ακόμα ότι κατανοεί την «απογοήτευση» του γαλλικού λαού, αλλά πρόσθεσε: «Εδώ και μήνες ένας άνεμος ελπίδας έχει πάρει και δεν θα σταματήσει ποτέ να φυσάει».

«Όλα ξεκινούν απόψε».


Πηγή