Σύνοδος ΝΑΤΟ: Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν στην Ουάσινγκτον – Όσα ειπώθηκαν (video)


Σύνοδος ΝΑΤΟ: Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν στην Ουάσινγκτον – Όσα ειπώθηκαν (video)


Διαφ.


Την πέμπτη συνάντησή τους εντός των τελευταίων 12 μηνών πραγματοποίησαν λίγο πριν τις 11 το βράδυ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ, προχωρώντας σε μια επισκόπηση της διαδικασίας επαναπροσέγγισης και επιβεβαιώνοντας ότι οι δίαυλοι επικοινωνίας παραμένουν ανοικτοί.

Μάλιστα οι δυο ηγέτες βγήκαν μαζί από τη αίθουσα που συνεδρίαζαν οι σύμμαχοι των χωρών μελών του ΝΑΤΟ και κατευθύνθηκαν χωρίς να κάνουν καμία δήλωση προς την αίθουσα που θα γινόταν η συνάντηση.

Δείτε επίσης: Μήνυμα ενότητας από Μητσοτάκη στη Σύνοδο του NATO: «Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Ουκρανία – Να ενδυναμώσουμε την ευρωπαϊκή άμυνα»

Πρόκειται για μια σύντομη συνάντηση, παρουσία των υπουργών Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν και των διπλωματικών συμβούλων των δύο ηγετών Άννας- Μαρίας Μπούρα και Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς.

Οι δύο πλευρές μεταδίδουν έμπρακτα τη διάθεση διατήρησης του ήρεμου κλίματος, με τους δύο ηγέτες να αναμένεται να συναντηθούν με συγκεκριμένη ατζέντα για τη συνέχεια του διαλόγου τον Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη.

Είναι μια κανονικότητα που θέλουν να δώσουν οι δύο ηγέτες στη συνάντησή τους, όταν βρίσκονται και οι δύο σε μεγάλα διεθνή φόρα, όπως είναι το ΝΑΤΟ ή η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Στη σημερινή συνάντηση γίνεται περισσότερο μια ανασκόπηση της πορείας της προσέγγισης.

Μήνυμα Μητσοτάκη σε Μιτσκόσκι: Σε κίνδυνο η σταθερότητα και η ασφάλεια με επιλεκτική εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών

Ηπρόοδος, η ασφάλεια και η ευημερία βασίζονται στον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και των διεθνών συμφωνιών, υπογράμμισε σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην πρώτη συνεδρία του NATO, στέλνοντας μήνυμα στη νέα ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας.

Αναφερόμενος στον πρόεδρο των ΗΠΑ, ο οποίος υπογράμμισε τη σημασία των Δυτικών Βαλκανίων για την ασφάλεια της Συμμαχίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε ειδική αναφορά στη Συμφωνία των Πρεσπών, η οποία, όπως είπε, επέτρεψε τη διεύρυνση της Συμμαχίας με την προσχώρηση της Βόρειας Μακεδονίας.

Η πλήρης εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών, διεμήνυσε ο Πρωθυπουργός, είναι απαραίτητη για τη Συμμαχία, για τα Δυτικά Βαλκάνια και για τη διεθνή κοινότητα.

Η παραβίαση ή η επιλεκτική εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών, υπογράμμισε, θα υποβαθμίσει την αξιοπιστία όλων των προσπαθειών για διευθέτηση λοιπών εκκρεμών ζητημάτων στα Δυτικά Βαλκάνια και θα θέσει σε κίνδυνο τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή.

«Pacta sunt servanda. Αυτό πρέπει να το θυμόμαστε όλοι», τόνισε χαρακτηριστικά.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Κρίστιαν Μιτσκόσκι, προσερχόμενος στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, παραβίασε εκ νέου τη Συμφωνία των Πρεσπών, αποκαλώντας τη χώρα του «Μακεδονία» ενώ ταυτόχρονα αναφέρθηκε σε «μακεδονική κυβέρνηση» και «Μακεδόνες πολίτες».


Πηγή