Πλειστηριασμοί: Με τιμές εκκίνησης από 8.000 ευρώ – Στο «σφυρί» διαμερίσματα, πάρκινγκ και οικόπεδα


Πλειστηριασμοί: Με τιμές εκκίνησης από 8.000 ευρώ – Στο «σφυρί» διαμερίσματα, πάρκινγκ και οικόπεδα


Διαφ.


Ακίνητα με εξαιρετικά χαμηλές τιμές, ξεκινώντας από 8.000 ευρώ, βγάζει σε πλειστηριασμό η εφορία, προκειμένου να εισπράξει ό,τι μπορεί από τα κατασχεθέντα περιουσιακά στοιχεία των οφειλετών. Οι νέοι πλειστηριασμοί που διοργανώνει η ΑΑΔΕ περιλαμβάνουν κατοικίες, διαμερίσματα, βιομηχανικά κτίρια, οικόπεδα και πάρκινγκ, με τιμές πρώτης προσφοράς από 8.000 ευρώ έως 5,5 εκατομμύρια ευρώ.

Πρόκειται για περιουσιακά στοιχεία οφειλετών που δεν ρύθμισαν τα χρέη τους με την εφορία, με αποτέλεσμα να επιβληθούν κατασχέσεις. Αυτά τα ακίνητα βγαίνουν τώρα στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, ενώ οι προκηρύξεις θα ενταθούν τους επόμενους μήνες, σε μια προσπάθεια να οδηγηθούν οι φορολογούμενοι στο ταμείο για να κλείσουν τους ανοιχτούς λογαριασμούς τους.

Διαβάστε επίσης: Στο «σφυρί» το σπίτι οικογένειας με δύο ανήλικα παιδιά στη Θήβα

Πλειστηριασμοί: Με τιμές εκκίνησης από 8.000 ευρώ: Στο «σφυρί» διαμερίσματα, πάρκινγκ και οικόπεδα
Φωτογραφία shutterstock.com

Το πρόγραμμα της φορολογικής διοίκησης περιλαμβάνει 20 πλειστηριασμούς, μεταξυ των οποιων:

  • Αγροτεμάχιο 29.280 τετραγωνικών μέτρων με μονάδα παραγωγής επίπλων 2.250 τ.μ. και γραφεία 175 τ.μ., το οποίο βρίσκεται στην αγροτική περιοχή Διαβατών. Τιμή πρώτης προσφοράς 2,29 εκατ. ευρώ. Ο πλειστηριασμός θα πραγματοποιηθεί στις 23 Οκτωβρίου.
  • Αγροτεμάχιο με βιομηχανική εγκατάσταση σε έκταση 25,4 στρεμμάτων στον Νομό Βοιωτίας. Τιμή πρώτης προσφοράς 5,6 εκατ. ευρώ. Ο πλειστηριασμός έχει προγραμματιστεί για τις 23 Οκτωβρίου.
  • Οικόπεδο 1,2 στρεμμάτων στο Καστρί με οικία 374,20 τ.μ. Τιμή πρώτης προσφοράς 1,43 εκατ. ευρώ. Ο πλειστηριασμός έχει προγραμματιστεί για τις 23 Οκτωβρίου.
  • Στις 23 Οκτωβρίου θα βγει επίσης σε πλειστηριασμό μεζονέτα στη Νέα Ερυθραία 800 τ.μ. Τιμή πρώτης προσφοράς 780.000 ευρώ.

Τι προβλεπει η νομοθεσία

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, για την είσπραξη ληξιπρόθεσμων χρεών άνω των 500 ευρώ που δεν έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση, μπορούν να ληφθούν μέτρα αναγκαστικής είσπραξης, κατά την κρίση του προϊσταμένου της αρμόδιας εφορίας. Αυτά τα μέτρα περιλαμβάνουν την κατάσχεση κινητών περιουσιακών στοιχείων, είτε βρίσκονται στην κατοχή του οφειλέτη, είτε σε τρίτους, καθώς και την κατάσχεση ακινήτων.

Πριν από τη λήψη μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης, η φορολογική διοίκηση υποχρεούται να κοινοποιήσει ατομική ειδοποίηση καταβολής οφειλής ή υπερημερίας. Εξαίρεση αποτελεί η κατάσχεση χρηματικών απαιτήσεων που βρίσκονται στα χέρια του φορολογούμενου ή τρίτου.

Από τη στιγμή που ο οφειλέτης λαμβάνει αντίγραφο της έκθεσης κατάσχεσης, χάνει το δικαίωμα ελεύθερης διάθεσης του ακινήτου του. Εάν δεν έχει εντάξει τις οφειλές του σε πρόγραμμα ρύθμισης, μετά την παρέλευση σαράντα ημερών και το αργότερο έως τέσσερις μήνες από την κατάσχεση, ορίζεται η ημερομηνία πλειστηριασμού, η οποία θα πραγματοποιηθεί το αργότερο πέντε μήνες από την ημερομηνία έκδοσης του προγράμματος.

Σύμφωνα με το ισχύον καθεστώς, η έκθεση κατάσχεσης δεν συνεπάγεται άμεσα πλειστηριασμό. Ο προϊστάμενος της εφορίας υποχρεούται να εκδόσει πρόγραμμα πλειστηριασμού εάν ο οφειλέτης δεν έχει υπαγάγει τις οφειλές του σε ρύθμιση εντός 40 ημερών.

Εντός τεσσάρων μηνών από την κατάσχεση, ορίζεται ημερομηνία πλειστηριασμού το αργότερο σε πέντε μήνες από την έκδοση του προγράμματος. Αν ο πλειστηριασμός δεν πραγματοποιηθεί την αρχικά προγραμματισμένη ημέρα, εκδίδεται νέο πρόγραμμα εντός ενός έτους από την ημέρα που ο πλειστηριασμός δεν έγινε ή αναβλήθηκε, καθορίζοντας νέα ημερομηνία σύμφωνα με τα παραπάνω.

Ωστόσο, υπάρχει η δυνατότητα αναστολής της εκτέλεσης του εκδοθέντος προγράμματος πλειστηριασμού εάν ο οφειλέτης ενταχθεί σε πρόγραμμα ρύθμισης των οφειλών του, σύμφωνα με τις ισχύουσες νομοθετικές διατάξεις ή με την έκδοση δικαστικής απόφασης αναστολής.


Πηγή