Επίδομα ανεργίας: Αλλάζουν όλα από το 2025


Επίδομα ανεργίας: Αλλάζουν όλα από το 2025


Διαφ.


Από τις αρχές του 2025, θα αρχίσουν σταδιακά να εφαρμόζονται αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού του επιδόματος ανεργίας.

Το νέο επίδομα θα καταβληθεί σε όσους μείνουν άνεργοι μετά την ψήφιση του νόμου, και όχι σε όσους είναι ήδη άνεργοι. Συνεπώς, οι περίπου 82.000 επιδοτούμενοι άνεργοι σήμερα δεν θα λάβουν αύξηση στο επίδομα ανεργίας τους.

Το επίδομα ανεργίας θα καταβάλλεται πλέον στοχευμένα σε όσους το έχουν πραγματικά ανάγκη, ενώ θα ενισχυθούν οι ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης που υλοποιεί η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ).

Διαβάστε επίσης: Μεγάλη ανάσα: Επίδομα 718.50 ευρώ προς όλους

Επίδομα ανεργίας: Αλλάζουν όλα από το 2025

Επίδομα ανεργίας: Τι αλλάζει;

Το νέο επανασχεδιασμένο επίδομα ανεργίας θα αυξηθεί αναλογικά με τις εισφορές που έχει καταβάλει ο δικαιούχος πριν χάσει την εργασία του και θα έχει μεγαλύτερη διάρκεια.

Αρχικά, το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί πιλοτικά σε 10.000 ανέργους. Μετά την αξιολόγησή του, θα θεσμοθετηθεί η καθολική εφαρμογή του, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2024.

Οι αλλαγές υλοποιούνται στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, με εξασφαλισμένους πόρους άνω των 100 εκατ. ευρώ. Στόχος είναι η πιλοτική εφαρμογή ενός προγράμματος αναπροσαρμογής του επιδόματος ανεργίας.

Το νέο επίδομα ανεργίας, «θα συνδεθεί» άμεσα με τον μισθό, αλλά και με τον εργασιακό και ασφαλιστικό βίο του άνεργου.

Το επίδομα ανεργίας θα αποτελείται από δύο μέρη: σταθερό και μεταβλητό (ανταποδοτικό). Το ύψος του επιδόματος θα είναι κλιμακωτό και θα εξαρτάται από τα έτη ασφάλισης και απασχόλησης, καθώς και από το ύψος του μισθού.

Παράλληλα, το συνολικό ετήσιο ποσό του επιδόματος ανεργίας, όπως καθορίζεται από τον κατώτατο μισθό, δεν θα αυξάνεται, αλλά θα καταβάλλεται εμπροσθοβαρώς. Δηλαδή, θα χορηγείται μεγαλύτερο επίδομα τους πρώτους μήνες και μικρότερο στη συνέχεια.


Πηγή