Καλλιάνος, Κολυδάς, Μαρουσάκης προειδοποιούν: Εφιαλτικός καύσωνας σε 3 δόσεις – Θα ξεπεράσει τους 45 βαθμούς! Τουλάχιστον για 10 μέρες η διάρκεια, αυτές οι περιοχές θα «ψηθούν»


Καλλιάνος, Κολυδάς, Μαρουσάκης προειδοποιούν: Εφιαλτικός καύσωνας σε 3 δόσεις – Θα ξεπεράσει τους 45 βαθμούς! Τουλάχιστον για 10 μέρες η διάρκεια, αυτές οι περιοχές θα «ψηθούν»


Διαφ.


Καιρός: Καύσωνας διάρκειας τουλάχιστον 10 ημερών αναμένεται να πλήξει τη χώρα από σήμερα, με τις θερμοκρασίες να ξεπερνούν τους 40 βαθμούς Κελσίου, σύμφωνα με τις προβλέψεις των μετεωρολόγων. Ο διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς, παρουσίασε σε βίντεο τις τρεις φάσεις της κίνησης των αέριων μαζών από τις 12 έως τις 21 Ιουλίου.

Σύμφωνα με τον κ. Κολυδά, η παρατεταμένη διάρκεια των πολύ υψηλών θερμοκρασιών στην περιοχή μας οφείλεται στην ατμοσφαιρική κυκλοφορία πάνω από την Ευρώπη. Οι υφέσεις συνεχίζουν να επηρεάζουν τα βορειοδυτικά τμήματα, προωθώντας τη μεταφορά θερμών αέριων μαζών από την Αφρική προς τα κεντρικά και βορειοανατολικά της Ευρώπης, επηρεάζοντας και τη χώρα μας.

Για ευκολία, χωρίσαμε την κίνηση των αέριων μαζών σε τρεις φάσεις, ώστε να μπορούμε να τις παρακολουθούμε καλύτερα. Μέχρι στιγμής δεν έχουν παρατηρηθεί ακραίες τιμές, αλλά η διάρκεια της ζέστης αναμένεται να είναι μεγάλη.

Ο Γιάννης Καλλιάνος ανέφερε ότι η παρατεταμένη ζέστη, η οποία θα μας κουράσει το επόμενο διάστημα, φαίνεται πως θα επιμείνει, με θερμοκρασίες να αγγίζουν τους 40 βαθμούς Κελσίου.

Ο Κλέαρχος Μαρουσάκης προβλέπει ένα διάστημα ζέστης διάρκειας 10-15 ημερών, με θερμοκρασίες που θα υπερβαίνουν τα φυσιολογικά επίπεδα για την εποχή, κυμαινόμενες μεταξύ 37-39 και κατά διαστήματα μέχρι και 40 βαθμούς Κελσίου.

Έτσι, όπως αναφέρει, έως τις 25 Ιουλίου δεν θα πάρουμε ανάσες δροσιάς με τη ζέστη να είναι έντονη στα αστικά κέντρα που δεν υποχωρεί ο υδράργυρος κατά τη διάρκεια της νύχτας, ενώ το μελτέμι θα συνεχίσει να επιμένει με αυξομειώσεις και θα δημιουργεί πολλά προβλήματα στην έναρξη και εξάπλωση της πυρκαγιάς.

"Δεν μιλάμε για ακραία ζέστη, αλλά όπως τονίζουμε κάθε καλοκαίρι, η ζέστη λειτουργεί αθροιστικά στην επιβάρυνση του ανθρώπινου οργανισμού και η μεγάλη διάρκεια κουράζει αρκετά τον ανθρώπινο οργανισμό κι όχι μόνο", έγραψε ο κ. Μαρουσάκης.

ΠΟΛΛΗ ΖΕΣΤΗ ΚΑΙ ΜΕ ΔΙΑΡΚΕΙΑΟ Ιούλιος είναι ο θερμότερος μήνας του έτους για τη χώρα μας αλλά και ο μήνας με ελάχιστες...

Posted by Klearhos Marousakis on Wednesday, July 10, 2024

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού: Έρχονται θερμές αέριες μάζες από την Αφρική

Κύμα καύσωνα χτυπάει τη χώρα με τις υψηλές θερμοκρασίες να διατηρούνται ως την ερχόμενη Παρασκευή. Έκτακτο δελτίο από την ΕΜΥ.

Διαβάστε επίσης: Εκπέμπει «SOS» o Θοδωρής Κολυδάς για τον καύσωνα: «Στη χώρα μας αναμένεται να περάσει από τρεις φάσεις μέχρι...»

Το Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού αναφέρει:

Το Νοτιοδυτικό ρεύμα που επικρατεί στις κατώτερες στάθμες της ατμόσφαιρας στις ακτές της Αφρικής και την Κεντρική Μεσόγειο θα μεταφέρει θερμές αέριες μάζες προς την περιοχή μας και θα προκαλέσει στη χώρα μας πολύ υψηλές θερμοκρασίες, οι οποίες θα διατηρηθούν τουλάχιστον μέχρι την Παρασκευή 19/7.

Οι υψηλότερες θερμοκρασίες θα σημειωθούν στο εσωτερικό της ηπειρωτικής Ελλάδας (κυρίως στα δυτικά και τα βόρεια) και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Στις παραθαλάσσιες περιοχές της ηπειρωτικής χώρας η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα είναι 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη λόγω της θαλάσσιας αύρας.

Σε υψηλά επίπεδα θα κυμαίνονται, ιδίως από τη Δευτέρα 15/7 και οι ελάχιστες θερμοκρασίες.

Σχετική ανάρτηση έκανε ο διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς:


Πηγή