Στο στόχαστρο adidas και Bella Hadid: Η καμπάνια από τους αιματοβαμμένους Ολυμπιακούς του Μοναχό που προκάλεσε θυμό
Οργισμένες αντιδράσεις έχουν ξεσπάσει σε βάρος της Adidas, καθώς η γνωστή εταιρία αθλητικής ένδυσης επέλεξε τη Μπέλα Χαντίντ ως μοντέλο μιας ανανεωμένης σειράς αθλητικών παπουτσιών που φορέθηκαν για πρώτη φορά στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1972, όπου σκοτώθηκαν 11 Ισραηλινοί.
Διαβάστε επίσης: Ποτέ δεν το πρόσεξε κανείς: Το κρυφό μήνυμα στο εμβληματικό λογότυπο της Adidas (photo)
Όπως αναφέρει η Daily Mail, τα παπούτσια σχεδιάστηκαν αρχικά για τους αθλητές των Αγώνων του Μονάχου, όπου η παλαιστινιακή τρομοκρατική ομάδα «Μαύρος Σεπτέμβρης» απήγαγε και δολοφόνησε Εβραίους αθλητές και προπονητές.
Η Χαντίντ, η οποία τάσσεται ανοιχτά υπέρ της Παλαιστίνης, επιλέχθηκε να παρουσιάσει τη σειρά SL72 αφού προκάλεσε αντιδράσεις τον περασμένο μήνα επειδή φέρεται να διέδωσε ψεύτικες ειδήσεις ότι η Χαμάς έδωσε σε έναν από τους ομήρους μια τούρτα γενεθλίων.
Έχει επίσης κατηγορηθεί ότι «φούντωσε τη φλόγα του αντισημιτισμού» χαρακτηρίζοντας το εβραϊκό κράτος «υπεροπτικό» και δηλώνοντας: «Ο Ιησούς ήταν Παλαιστίνιος».
Η συγγνώμη της Adidas και οι αντιδράσεις για τη Χαντίντ
Χθες το βράδυ η Adidas ζήτησε συγγνώμη για την «εντελώς ακούσια» σύνδεσή της με τα «τραγικά ιστορικά γεγονότα» και δήλωσε ότι «αναθεωρεί το υπόλοιπο της καμπάνιας».
Η καταστροφή των δημοσίων σχέσεων έρχεται καθώς αποκαλύφθηκε ότι η τελετή μνήμης για τα θύματα των Αγώνων του 1972 θα πραγματοποιηθεί φέτος σε μυστική τοποθεσία έξω από το Ολυμπιακό Χωριό.
Μεταφέρθηκε από το δημαρχείο του Παρισιού σε μια άγνωστη, μικρότερη τοποθεσία, εν μέσω ισχυρισμών ότι φοβούνται επιθέσεις από εξτρεμιστές. Εβραϊκές ομάδες χθες το βράδυ κατακεραύνωσαν την Adidas και είπαν ότι «θα έπρεπε να ντρέπεται».
Υπενθυμίζεται ότι στις 5 Σεπτεμβρίου 1972 ένοπλοι εισέβαλαν στο Ολυμπιακό Χωριό και πήραν ομήρους 11 Ισραηλινούς αθλητές, προπονητές και αξιωματούχους στα διαμερίσματά τους.
Πυροβόλησαν και σκότωσαν δύο μέλη αμέσως πριν από μια 18ωρη αδιέξοδη αντιπαράθεση που έληξε με τους υπόλοιπους Ισραηλινούς να σκοτώνονται σε μια αποτυχημένη αποστολή διάσωσης.
Εκπρόσωπος του Κινήματος για την Καταπολέμηση του Αντισημιτισμού δήλωσε στη Daily Mail: «Το ότι η Adidas επέλεξε τη Χαντίντ, κάποια που διαρκώς εκνευρίζει τους Εβραίους και επιτίθεται στο εβραϊκό κράτος, είναι αρκετά κακό.
Αλλά το να την βάλει να λανσάρει ένα παπούτσι που θυμίζει τους Ολυμπιακούς Αγώνες όπου χύθηκε τόσο πολύ εβραϊκό αίμα είναι απλά αρρωστημένο».
Μια άλλη ομάδα, η Stand With Us UK, τονίζει ότι υπάρχει «μια τρομακτική ειρωνεία» στην προώθηση των Αγώνων του Μονάχου 1972 με ένα μοντέλο «που το ίδιο έχει διαδώσει ψέματα και παραπληροφόρηση για το Ισραήλ», ενώ προσθέτει πως «η Adidas θα έπρεπε να ντρέπεται».
Η γερμανική εταιρεία ένδυσης ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα τη σειρά SL 72. «Τα παπούτσια adidas SL72 OG κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά το 1972 για να εξοπλίσουν τους αθλητές για το θερινό γεγονός, έχουν μια ελαφριά κατασκευή που έφερε επανάσταση στο τρέξιμο», αναφέρεται μεταξύ άλλων στη διαφήμιση.
Η ομάδα StopAntisemitism δήλωσε ότι «το παπούτσι ταιριάζει» στην επιλογή της Adidas να επιλέξει τη Χαντίντ για να παρουσιάσει ένα «επαναλανσάρισμα» παπουτσιών για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1972, δεδομένου ότι στο παρελθόν η εταιρία δέχθηκε πυρά για τη σχέση της με τον ράπερ Κάνιε Γουέστ.
Ο Γουέστ τελικά απολύθηκε επειδή είπε ότι υπάρχουν «πολλά πράγματα που αγαπώ στον Χίτλερ», αλλά πέρυσι ο διευθύνων σύμβουλος της Adidas, Bjørn Gulden, δήλωσε ότι ήταν «πολύ ατυχές» που χώρισαν οι δρόμοι τους.
Εκπρόσωπος της Adidas δήλωσε: «Έχουμε συνείδηση ότι έχουν γίνει συνδέσεις με τραγικά ιστορικά γεγονότα – αν και αυτές είναι εντελώς ακούσιες – και ζητούμε συγγνώμη για οποιαδήποτε αναστάτωση ή αγωνία προκλήθηκε.
«Ως εκ τούτου, αναθεωρούμε το υπόλοιπο της εκστρατείας. Πιστεύουμε στον αθλητισμό ως ενωτική δύναμη σε όλο τον κόσμο και θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας να υπερασπιζόμαστε τη διαφορετικότητα και την ισότητα σε ό,τι κάνουμε».
Η Μπέλα Χαντίντ και ο ισχυρισμός για Ισραηλινό όμηρο της Χαμάς
Τον περασμένο μήνα ο Χαντίντ ισχυρίστηκε ψευδώς ότι ο όμηρος Almog Meir Jan, 21 ετών, έφαγε τούρτα γενεθλίων από τη Χαμάς πριν τον σώσουν οι ισραηλινές ειδικές δυνάμεις.
Δημοσίευσε μια φωτογραφία του να αγκαλιάζει τη μητέρα του μετά τη διάσωσή του και έγραψε: «Απελευθερωμένος Ισραηλινός αιχμάλωτος αποκάλυψε ότι η Χαμάς του έφτιαξε τούρτα γενεθλίων κατά τη διάρκεια της αιχμαλωσίας».
Ο Meir Jan κρατούνταν αλυσοδεμένος από τους απαγωγείς του, οι οποίοι τον ανάγκαζαν να χρησιμοποιεί έναν κουβά για τουαλέτα και χτυπούσαν τακτικά τον ίδιο και τους άλλους ομήρους επί οκτώ μήνες.
Ενώ δεν έχει δώσει συνέντευξη για τη διάσωσή του, η οικογένειά του λέει ότι δεν έχει «ιδέα» από πού προήλθαν οι ισχυρισμοί ότι του έφτιαξαν τούρτα γενεθλίων.
Η Μπέλα Χαντίντ, ο πατέρας της οποίας είναι Παλαιστίνιος μεγιστάνας ακινήτων, έχει επικρίνει έντονα το Ισραήλ καθ’ όλη τη διάρκεια του πολέμου στη Γάζα.
Πηγή