Συνεχίζει την «προσγείωση» η Χριστίνα Σούζη: «Μέσα στα επόμενα 24ωρα κι άλλη πτώση της θερμοκρασίας, τα μεσημέρια και τα απογεύματα…»


Συνεχίζει την «προσγείωση» η Χριστίνα Σούζη: «Μέσα στα επόμενα 24ωρα κι άλλη πτώση της θερμοκρασίας, τα μεσημέρια και τα απογεύματα…»


Διαφ.


Η Χριστίνα Σούζη μας μεταφέρει αρκετά θετικά νέα για τα επόμενα 24ωρα ως προς το καιρικό σκηνικό, τονίζοντας πως η πτώση της θερμοκρασίας θα συνεχιστεί, χωρίς ωστόσο να λείψουν και τα φαινόμενα.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει η μετεωρολόγος του ΣΚΑΪ, σήμερα (24/7) το μεσημέρι και το απόγευμα μόνο θα σημειωθούν μπόρες και σποραδικές καταιγίδες, με τους ανέμους στα 6 μποφόρ και τη θερμοκρασία να ανεβαίνει στους 36 βαθμούς. Στην Αττική αυτές θα είναι επίσης, επί της ουσίας, οι συνθήκες, ενώ στη Θεσσαλονίκη ο υδράργυρος θα πέσει στους 34 βαθμούς, με τους ανέμους στα 4 μποφόρ και τα φαινόμενα, που θα σημειωθούν στη συμπρωτεύουσα, θα είναι περισσότερα.

Διαβάστε επίσης: Το ανακοίνωσε ο Τάσος Αρνιακός: «Θα ανέβει στον Θεό! Και η Αττική στο κόλπο - Καταιγίδες μέχρι...»

Την Πέμπτη (25/7), επίσης, σε σχεδόν όλα τα ηπειρωτικά θα υπάρξουν και πάλι βροχές, με περαιτέρω πτώση της θερμοκρασίας προς τους 35 βαθμούς.

Δείτε την πρόγνωση στο Athensmagazine.gr:

Κάτι καταλάβαμε: Η Κυριακή (21/7) ήταν και επίσημα η πιο ζεστή μέρα στην ιστορία του πλανήτη! (video)

Καύσωνας: Η Κυριακή 21 Ιουλίου ήταν η πιο ζεστή μέρα που έχει καταγραφεί παγκοσμίως στα χρονικά, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία της Υπηρεσίας της ΕΕ για την Κλιματική Αλλαγή «Κοπέρνικος» (Copernicus).

Η μέση παγκόσμια θερμοκρασία του επιφανειακού αέρα έφθασε την Κυριακή τους 17,09 βαθμούς Κελσίου--λίγο υψηλότερη σε σχέση με το προηγούμενο ρεκόρ που σημειώθηκε τον περασμένο Ιούλιο των 17,08 βαθμών C.

Καύσωνες έπληξαν μεγάλα τμήματα των ΗΠΑ, της Ευρώπης και της Ρωσίας κατά την περασμένη εβδομάδα.

Η Copernicus επιβεβαίωσε στο Reuters ότι η ημερήσια μέση θερμοκρασία, που είχε σημειώσει ρεκόρ τον περασμένο χρόνο, φάνηκε ότι ξεπεράστηκε την Κυριακή όπως προκύπτει από τα επιστημονικά αρχεία που ανατρέχουν στο 1940.

Τον περασμένο χρόνο τέσσερις συναπτές ημέρες κατέγραψαν ρεκόρ --από τις 3 ως τις 6 Ιουλίου-- καθώς η κλιματική αλλαγή υποκινούμενη από την καύση των ορυκτών καυσίμων, προκάλεσε ακραία ζέστη στο Βόρειο Ημισφαίριο.

Κάθε μήνας από τον Ιούνιο του 2023 --13 συναπτοί μήνες-- κατατάχθηκε ως ο θερμότερος στον πλανήτη από τότε που ξεκίνησαν να κρατούνται αρχεία, σε σχέση με τους αντίστοιχους μήνες τα προηγούμενα χρόνια, σύμφωνα με την Copernicus.

Ορισμένοι επιστήμονες έχουν προβλέψει ότι το 2024 πιθανόν να ξεπεράσει το 2023 ως η θερμότερη χρονιά από τότε που ξεκίνησαν να κρατούνται αρχεία καθώς η κλιματική αλλαγή και το φαινόμενο Ελ Νίνιο --το οποίο ολοκληρώθηκε τον Απρίλιο-- ώθησαν ακόμη υψηλότερα τον υδραύργυρο αυτή τη χρονιά.

Kύμα καύσωνα και στη Βόρεια Ευρώπη

Βορειότερα, το Βερολίνο και το Παρίσι αναμένεται να αντιμετωπίσουν συνθήκες καύσωνα στις αρχές Αυγούστου. Η μέση θερμοκρασία στη γερμανική πρωτεύουσα προβλέπεται να ανέλθει στους 28 βαθμούς Κελσίου στις 6 Αυγούστου, 8 βαθμούς πάνω από την κανονική τιμή των τελευταίων 30 ετών.

Η ακραία ζέστη έχει προκαλέσει χάος σε πολλά τμήματα της παγκόσμιας οικονομίας ήδη φέτος, διαταράσσοντας τα αεροπορικά ταξίδια και τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας.

Η μέση θερμοκρασία για το έτος έως τον Ιούνιο του 2024 ήταν κατά 1,64C υψηλότερη από την εποχή από το 1850 έως το 1900, σύμφωνα με το Copernicus. Ο περασμένος μήνας ήταν ο θερμότερος Ιούνιος όλων των εποχών, η 13η συνεχόμενη φορά που ένας μήνας σημειώνει νέο ρεκόρ μέσης θερμοκρασίας.

Η Συμφωνία του Παρισιού που τέθηκε το 2015 επιδιώκει τον περιορισμό της πλανητικής υπερθέρμανσης σε λιγότερο από 2C πάνω από τον προβιομηχανικό μέσο όρο και ιδανικά σε 1,5C.


Πηγή