Τεράστια ανησυχία για ολοκληρωτικό πόλεμο Ισραήλ-Χεζμπολάχ: Ξεχειλίζει το ποτήρι μετά το φονικό χτύπημα σε γήπεδο ποδοσφαίρου με παιδιά (video)


Τεράστια ανησυχία για ολοκληρωτικό πόλεμο Ισραήλ-Χεζμπολάχ: Ξεχειλίζει το ποτήρι μετά το φονικό χτύπημα σε γήπεδο ποδοσφαίρου με παιδιά (video)


Διαφ.


Πόλεμος στο Ισραήλ: Τουλάχιστον 12 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και παιδιά, σκοτώθηκαν το Σάββατο (27/7) όταν πολλαπλές ρουκέτες έπληξαν ένα χωριό στα Υψίπεδα του Γκολάν.

Το Ισραήλ, σύμφωνα με το CNN, δήλωσε ότι είχε εντοπίσει «περίπου 30 βλήματα» που πέρασαν από τον Λίβανο στο ισραηλινό έδαφος σε ένα μπαράζ επιθέσεων για το οποίο κατηγόρησε την – υποστηριζόμενη από το Ιράν – λιβανέζικη μαχητική οργάνωση της Χεζμπολάχ και το χαρακτήρισε ως «το πιο θανατηφόρο εναντίον του από τις 7 Οκτωβρίου». Η Χεζμπολάχ δήλωσε ότι «αρνείται σθεναρά» την εκτόξευση των ρουκετών.

Δείτε επίσης: Η χαρά έφερε θλίψη: Μωρό σώθηκε από την κοιλιά Παλαιστίνιας εγκύου που σκοτώθηκε σε ισραηλινό βομβαρδισμό

Η επίθεση κινδυνεύει να κλιμακώσει σημαντικά την κατάσταση στα σύνορα των χωρών, με το Γραφείο του Ισραηλινού Πρωθυπουργού, Μπενιαμίν Νετανιάχου, να υπόσχεται ότι η Χεζμπολάχ θα «πληρώσει βαρύ τίμημα».

Το Ισραήλ και η Χεζμπολάχ ανταλλάσσουν πυρά κατά μήκος της οριογραμμής εδώ και σχεδόν 10 μήνες με αυξανόμενη σφοδρότητα και, ακόμη και πριν από την επίθεση του Σαββάτου (27/7), οι περιφερειακοί ηγέτες είχαν προειδοποιήσει ότι η σύγκρουση φτάνει σε επικίνδυνο σημείο.

Εκτός από τους 12 νεκρούς, τουλάχιστον 29 άνθρωποι τραυματίστηκαν από την επίθεση στο Ματζντάλ Σαμς, ένα χωριό όπου ζει μια μεγάλη κοινότητα Δρούζων. Περίπου 20.000 Δρούζοι Άραβες ζουν στα Υψίπεδα του Γκολάν, μια περιοχή που το Ισραήλ κατέλαβε από τη Συρία το 1967 κατά τη διάρκεια του Πολέμου των Έξι Ημερών και προσάρτησε το 1981.

Η περιοχή θεωρείται κατεχόμενο έδαφος σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και φιλοξενεί περίπου 50.000 Ισραηλινούς Εβραίους εποίκους και Δρούζους. Οι περισσότεροι Δρούζοι εκεί αυτοπροσδιορίζονται ως Σύροι και έχουν απορρίψει τις προσφορές για ισραηλινή υπηκοότητα.

Μεταξύ των τοποθεσιών που επλήγησαν από την επίθεση, ήταν ένα γήπεδο ποδοσφαίρου όπου έπαιζαν παιδιά και έφηβοι, δήλωσε ο εκπρόσωπος των Ισραηλινών Δυνάμεων Άμυνας (IDF), Ντάνιελ Χαγκάρι, που χαρακτήρισε το μπαράζ ως «την πιο θανατηφόρα επίθεση εναντίον Ισραηλινών πολιτών από τις 7 Οκτωβρίου», προσθέτοντας πως «πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό περιστατικό και θα δράσουμε αναλόγως».

Ο ίδιος είπε ότι ο πύραυλος που έπληξε το γήπεδο ποδοσφαίρου, ήταν ένας «ιρανικός πύραυλος Falaq 1 που έφερε κεφαλή 50 κιλών», συμπληρώνοντας το εξής: «Πρόκειται για ένα μοντέλο που ανήκει αποκλειστικά στη Χεζμπολάχ και απόψε (27/7) προκάλεσε τον θάνατο 12 νεαρών αγοριών και κοριτσιών».

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου ανακοίνωσε ότι διακόπτει την επίσκεψή του στις ΗΠΑ και επιστρέφει στο Ισραήλ λόγω της επίθεσης και δήλωσε ότι θα συγκαλέσει συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ασφαλείας. Ακόμα, ο ίδιος δήλωσε «σοκαρισμένος» από την επίθεση.

«Μπορώ να πω ότι το κράτος του Ισραήλ δεν θα σιωπήσει γι’ αυτό, δεν θα το βγάλουμε από την ατζέντα», είπε. Σε ξεχωριστή ανακοίνωση νωρίτερα, το Γραφείο του Μπενιαμίν Νετανιάχου ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός «κατέστησε σαφές» ότι «η Χεζμπολάχ θα πληρώσει βαρύ τίμημα για την επίθεση που δεν έχει πληρώσει μέχρι στιγμής».


Πηγή