«Καζάνι που βράζει» η Μέση Ανατολή: «Το Ιράν θα επιτεθεί στο Ισραήλ στις 12-13 Αυγούστου»


«Καζάνι που βράζει» η Μέση Ανατολή: «Το Ιράν θα επιτεθεί στο Ισραήλ στις 12-13 Αυγούστου»


Διαφ.


Η κατάσταση στη Μέση Ανατολή μοιάζει έτοιμη να ξεφύγει, με τις δυτικές μυστικές υπηρεσίες να βλέπουν επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ την ιερή ημέρα Tisha B’ Av, όπως μεταδίδεται από ισραηλινά ΜΜΕ.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ, ως αντίποινα για τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια σε ιρανικό έδαφος, θα ξεκινήσει κατά τη διάρκεια της ιερής ημέρας των Εβραίων, η οποία ξεκινά στις 12 Αυγούστου και τελειώνει την επομένη, στις 13/8.

Η Tisha B'Av σηματοδοτεί το τέλος των τριών εβδομάδων μεταξύ των δεινών της καταστροφής του Ναού του Σολομώντα από τη Νεο-Βαβυλωνιακή Αυτοκρατορία όσο και του Δεύτερου Ναού από τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία στην Ιερουσαλήμ. Θεωρείται η πιο θλιβερή ημέρα στο εβραϊκό ημερολόγιο και πιστεύεται ότι είναι μία ημέρα που προορίζεται για τραγωδία.

Η περίπτωση επίθεσης και οι πιθανοί στόχοι

Όπως μετέδωσε το Sky News Arabia, οι δυτικές μυστικές υπηρεσίες έχουν αποδείξεις για τα σχέδια του Ιράν. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το σχέδιο προβλέπει επίθεση του Ιράν, σε συνεργασία με τη Χεζμπολάχ, από το έδαφος του Λιβάνου.

Ήδη, οι απειλές εναντίον του Ισραήλ αυξήθηκαν σημαντικά, καθώς ο ηγέτης της Χεζμπολάχ απείλησε ευθέως τη χώρα, όπως και ο θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν που υποσχέθηκε αντίποινα.

Ο αρχηγός του ισραηλινού στρατού, Χερζί Χαλεβί, δήλωσε την Πέμπτη ότι «οποιοσδήποτε επιτεθεί ή απειλήσει τους πολίτες του Ισραήλ, ή επιτεθεί στο Ισραήλ, είμαστε έτοιμοι, όσο μακριά και αν είναι, να τους βρούμε και να τους σκοτώσουμε».

Παρακάτω παρουσιάζονται πιθανοί στόχοι της ενδεχόμενης επίθεσης, σύμφωνα με την ΕΡΤ.

Χάιφα

Η μεγαλύτερη πόλη στο βόρειο Ισραήλ και η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, με πληθυσμό σχεδόν 300.000 κατοίκων -και άλλοι τόσοι στη μητροπολιτική περιοχή-, αποτελεί πιθανό στόχο της ενδεχόμενης επίθεσης.

Έχει μεγάλο Πανεπιστήμιο, είναι σημαντικό λιμάνι και, κυρίως, παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην οικονομία της χώρας.

Εκεί βρίσκεται ένα από τα παλαιότερα και μεγαλύτερα πάρκα υψηλής τεχνολογίας στη χώρα, πολλές βαριές βιομηχανίες, διυλιστήρια και χημικές βιομηχανίες.

Τελ Αβίβ

Η πρωτεύουσα του Ισραήλ, με 460.000 κατοίκους και με ακόμα 3.850.000 κατοίκους στη μητροπολιτική περιοχή, είναι επίσης πιθανός στόχος.

Αποτελεί έδρα της κυβέρνησης και παγκόσμιο οικονομικό κέντρο -πολύ σημαντικός τουριστικός προορισμός-, και είναι κέντρο μεγάλων πανεπιστημίων.

Δεδομένου ότι οι περισσότερες δυτικές χώρες -πλην των ΗΠΑ- δεν θεωρούν πρωτεύουσα του Ισραήλ την Ιερουσαλήμ, έχουν στο Τελ Αβίβ τις πρεσβείες τους.

Ήταν και μεταξύ των βασικών στόχων της προηγούμενης επίθεσης του Ιράν με 300 πυραύλους και ντρόουν και χρειάστηκε μία διεθνής συμμαχία -με επικεφαλής τις ΗΠΑ- για να την αποκρούσει.

Τοποθεσία εβραϊκών συμφερόντων

Μία ισραηλινή πρεσβεία στο εξωτερικό, ένα μουσείο του Ολοκαυτώματος, ένα εστιατόριο και οτιδήποτε θα μπορούσε να επιφέρει πλήγμα στην εικόνα και το κύρος του Ισραήλ αποτελεί επίσης πιθανό στόχο.

Ενδεχόμενο χτύπημα θα μπορούσε να επηρεάσει τις ιρανοαμερικανικές σχέσεις σε μια στιγμή που ο νέος πρόεδρος της χώρας εξελέγη με μια πολύ πιο μετριοπαθή προσέγγιση στην Ουάσιγκτον και σύνθημα για περισσότερο διάλογο με τις ΗΠΑ.

Ενδεικτικά της ανησυχίας είναι τα δημοσιεύματα σε αμερικανικά ΜΜΕ ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν σκέφτεται να αυξήσει τις αμυντικές της δυνάμεις στη Μέση Ανατολή, εν αναμονή αντιποίνων του Ιράν, καθώς η Τεχεράνη θα μπορούσε να χτυπήσει και αμερικανικούς στόχους.

Χθες ο Νετανιάχου είπε ότι «οι επόμενες μέρες θα είναι πολύ δύσκολες», αφήνοντας να εννοηθεί ότι τα αντίποινα ίσως να μην περιοριστούν σε μια απλή επίθεση και το Ισραήλ θα αναγκαστεί να απαντήσει ξανά.


Πηγή