Προειδοποιεί ο Θοδωρής Γιάνναρος για την πύρινη κόλαση: «Είναι πολύ δύσκολη η πυργκαγιά από άποψη…»


Προειδοποιεί ο Θοδωρής Γιάνναρος για την πύρινη κόλαση: «Είναι πολύ δύσκολη η πυργκαγιά από άποψη…»


Διαφ.


Ο πύρινος εφιάλτης συνεχίζεται στην Αττική και όλα δείχνουν ότι οι καιρικές συνθήκες δεν πρόκειται να βοηθήσουν το έργο της Πυροσβεστικής.

Ο πυρομετεωρολόγος, Θοδωρής Γιάνναρος, αναφέρθηκε στον καιρό και τόνισε τη δυσκολία της κατάστασης στις πύρινες εστίες.

Με την ευκαιρία, δείτε επίσης: Μεγάλη φωτιά στην Αττική: Σοκάρει ο χάρτης της NASA με το πύρινο μέτωπο 30 χιλιομέτρων

«Πρόκειται για μια πάρα πολύ δύσκολη. Είναι δύσκολο να το διαχειριστούμε και να το ελέγξουμε. Τα στοιχεία που τροφοδοτούν την εξάπλωση της από χθες είναι Από την μια έχουμε πολύ ισχυρούς ανέμους και από την άλλη η πάρα πολύ γρήγορη πορεία ανάφλεξης της βλάστησης, η οποία είναι τόσο ξερή που έχουμε γρήγορη διάδοση της φωτιάς. Μία πυρκαγιά που καταλαμβάνει πάνω από 100.000 στρέμματα μπορεί να χαρακτηριστεί ως μέγα-πυρκαγιά», ανεφερε αρχικά.

«Θα πρέπει να περιμένουμε να έχουμε τον τελικό απολογισμό, εύχομαι να μην έχουμε τόσο μεγάλη πυρκαγιά. Έχουμε μια μεγάλη πυρκαγιά που καθοδηγείται από τον άνεμο σε πολλές περιπτώσεις και κατά στην διάρκεια της νύχτας, εμφάνισε ακραία συμπεριφορά», τόνισε επίσης.

Και συμπλήρωσε: «Δυστυχώς και σήμερα περιμένουμε παρόμοιες συνθήκες με βόρειους – ΒΑ ανέμους στην περιοχή από τις 10-11 το πρωί έως και 6-7 η ώρα το απόγευμα, εντάσεως 6 έως και 8 μποφόρ. Η βλάστηση παραμένει ξερή και βοηθάει πολύ την φωτιά να εξελιχθεί. Είναι πολύ δύσκολη η πυρκαγιά από άποψη διαχείρισης».

Κλείνοντας ανέφερε: «Χρειάζεται να γίνει τακτική ανάλυση της φωτιάς η οποία πιστεύω ότι γίνεται από την ΠΥ ώστε να εκμεταλλευτούμε τα «χρονικά παράθυρα» – που μπορούμε δηλ. με αποδοτικότητα να αντιμετωπίσουμε την πυρκαγιά. Τα εναέρια μέσα δεν είναι πανάκεια, είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο που εχει συνεισφέρει ωστόσο δεν είναι η άμεση λύση στην αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών. Μέσα σε λιγότερο από 12 ώρες η φωτιά διήνησε μια απόσταση περίπου 400 χλμ.».


Πηγή