Συναγερμός από τον Θοδωρή Κολυδά: Τι πρέπει να γίνει για να μην επαναληφθεί η τραγωδία της κακοκαιρίας «Daniel»


Συναγερμός από τον Θοδωρή Κολυδά: Τι πρέπει να γίνει για να μην επαναληφθεί η τραγωδία της κακοκαιρίας «Daniel»


Διαφ.


Καιρός: Ο διευθυντής της ΕΜΥ, Θεόδωρος Κολυδάς, σε ανάρτηση τπυ στον προσωπικό του λογαριασμό συγκρίνει την κακοκαιρία Boris με την περσινή τραγωδία της κακοκαιρίας Daniel και προτείνει ορισμένους τρόπους «προφύλαξης», ώστε να μην επαναληφθεί η ιστορία.

Η επέλαση της κακοκαιρίας που έχει σαρώσει την κεντρική Ευρώπη τις τελευταίες 48 ώρες, θυμίζει τον Σεπτέμβριο του 2023 και τον Daniel.

Με την ευκαιρία, δείτε επίσης: Προειδοποίησε ο Γιάννης Καλλιάνος: «Σε δύο περιοχές της χώρας ο καιρός θα είναι άστατος με βροχές και…»

Τα χαρακτηριστικά είναι κοινά και δυστυχώς αναβιώνουν τις τραγικές ημέρες του περσινού Φθινοπώρου στην Ελλάδα.

Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, τουλάχιστον έξι άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από την καταιγίδα Boris στη Ρουμανία, ενώ κατάσταση έκτακτης ανάγκης επικρατεί στην Κάτω Αυστρία και σε μεγάλο μέρος της Πολωνίας.

Η ανάρτηση του Θοδωρή Κολυδά

Ο Θοδωρής Κολυδάς διευθυντής του Εθνικού Μετεωρολογικού Κέντρου επισημαίνει: «Σε όλη την Ευρώπη υπάρχει διαχρονικά αύξηση στις εκτάσεις που πλημμυρίζουν από τα νερά. Από την άλλη όμως, παρότι από το 1870 έως το 2016 ο πληθυσμός της Ευρώπης έχει αυξηθεί κατά 130% και οι κατοικημένες αστικές περιοχές πάνω από 1.000%, τα ανθρώπινα θύματα από τις πλημμύρες μειώνονταν με μέσο ετήσιο ρυθμό 1,4% έως το 1950. Από τότε μέχρι σήμερα, η μέση ετήσια μείωση των θυμάτων είναι ακόμη μεγαλύτερη (4,3%). Παρόλα αυτά εξακολουθούν να υπάρχουν πολλά θύματα καθώς και αρκετές ανθρώπινες παρεμβάσεις στη φύση.

Για τα θέματα που αφορούν την Ελλάδα προτείνω να ανασυνταχθεί ο μετεωρολογικός χώρος και να δημιουργηθεί μια ενιαία Εθνική Μετεωρολογική και Υδρολογική Υπηρεσία που θα λειτουργεί κάτω από ένα Εθνικό Δίκτυο Μετεωρολογικών, Υδρολογικών Σταθμών, Ραντάρ και Γεωχωρικών Υποδομών γενικότερα, με παράλληλη χρήση μοντέλων πρόγνωσης βροχόπτωσης, πλημμυρών και εξάπλωσης πυρκαγιάς, κοινών και αποδεκτών από όλη την Επιστημονική Κοινότητα και τους Φορείς, προς όφελος όλων μας».


Πηγή