Άλλη μια επιτυχία των «Ασπίδων» και του Πολεμικού Ναυτικού: Χωρίς απώλειες η μεταφορά του φλεγόμενου Sounion
Η επιχείρηση «Ασπίδες» κατάφερε να φτάσει σε άλλη μια επιτυχία, με τη στήριξη φυσικά του Πολεμικού Ναυτικού, υπό την ηγεσία του υποναυάρχου, Βασιλείου Γρυπάρη, καθώς είναι γεγονός η ασφαλής μεταφορά του φλεγόμενου ελληνόκτητου πλοίου Sounion.
Όπως ανακοινώθηκε, το φορτηγό πλοίο ρυμουλκήθηκε σε ασφαλή περιοχή, χωρίς να σημειωθεί κάποια διαρροή πετρελαίου στη θάλασσα, που ήταν και ο μεγάλος κίνδυνος.
Το πλοίο είχε χτυπηθεί από τους Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα και καιγόταν επί σειρά ημερών, ενώ το πλήρωμά του το εκκένωσε.
«Η «επιχείρηση Ασπίδες» θα συνεχίσει να δρα ως αξιόπιστος εταίρος ασφαλείας για την Ε.Ε., συνεισφέροντας στην ελεύθερη ναυτιλία», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.
Η επίσκεψη Δένδια-Μπορέλ στη Λάρισα και το ιδιαίτερο μήνυμα του Υποναυάρχου Βασιλείου Γρυπάρη – «Πυροβολούμε για πρώτη φορά μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο»
Η επιχείρηση ΑΣΠΙΔΕΣ συνεχίζει να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη στην Ερυθρά Θάλασσα, με την ελληνική πλευρά να παραμένει «θερμή» υποστηρικτής της εν λόγω προσπάθειας για την απελευθέρωση της ναυσιπλοΐας στην περιοχή.
Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας (ΥΕΘΑ) Nίκος Δένδιας, μαζί με τον Ύπατο Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας και Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέπ Μπορέλ (Josep Borrell), πήγαν στη Λάρισα, όπου επισκέφθηκαν το Στρατηγείο της Επιχείρησης «ΑΣΠΙΔΕΣ» (OHQ EUNAVFOR ASPIDES), στο Ελληνικό Στρατηγείο Επιχειρήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΣΕΕΕ).
Τους δύο άνδρες συνόδευαν ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Δημήτριος Χούπης και ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Δημήτριος – Ελευθέριος Κατάρας ΠΝ.
Κατά την επίσκεψη, πραγματοποιήθηκε ενημέρωση στο Στρατηγείο και το Κέντρο Επιχειρήσεων της Ευρωπαϊκής Επιχείρησης, όπου ο Έλληνας Διοικητής Υποναύαρχος Βασίλειος Γρυπάρης έκανε απολογισμό των όσων έχουν καταφέρει τα ευρωπαϊκά πλοία στην επιχείρηση στην Ερυθρά Θάλασσα.
Σήμερα (6/7), Δένδιας και Μπορέλ, συνοδευόμενοι επίσης από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ και τον Αρχηγό ΓΕΝ, θα μεταβούν στο Τζιμπουτί, όπου θα επισκεφτούν στον λιμένα της πόλης τη φρεγάτα «ΨΑΡΑ», η οποία συμμετέχει στην Ευρωπαϊκή Επιχείρηση «ΑΣΠΙΔΕΣ».
Τα μηνύματα Δένδια και Μπορέλ
«Στις σημερινές μας συζητήσεις κυριάρχησε η ενίσχυση του ευρωπαϊκού πυλώνα ασφάλειας και άμυνας και η επιχείρηση ΑΣΠΙΔΕΣ. Η μεγαλύτερη επιχείρηση που έχει κάνει ποτέ η Ευρωπαϊκή Ένωση, την ηγεσία της οποίας έχει η Ελλάδα και φιλοξενεί το Στρατηγείο εδώ στη Λάρισα», δήλωσε αρχικά ο ΥΕΘΑ Νίκος Δένδιας στις κοινές δηλώσεις προς τον Τύπο.
«Για την Ελλάδα αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα η ενίσχυση των μηχανισμών άμυνας και ασφάλειας της ΕΕ και η δημιουργία, επιτέλους, ενός ευρωπαϊκού αμυντικού βραχίονα», πρόσθεσε.
«Γι’αυτό πρωτοστατούμε στην επιχείρηση IRINI βόρεια της Λιβύης και γι’αυτό έχουμε κεντρικό ρόλο στην επιχείρηση ΑΣΠΙΔΕΣ».
«Στο πλαίσιο της αντίηψής μας για την κοινά προσπάθεια στην άμυνα, θεωρούμε ότι η πρόταση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Πολωνού πρωθυπουργού Ντόναλντ Τουσκ έχει μια επιπλέον σημαντική γεωπολιτκή διάσταση. Όμως, θα πρέπει να είναι σαφές ότι αυτή η αντίληψη θα πρέπει να διέπει όλα τα κράτη της Ένωσης. Δεν μπορεί να προχωρήσει αν την στηρίζουν μόνο λίγα κράτη», τόνισε ο ΥΕΘΑ.
«Η επιχείρηση ΑΣΠΙΔΕΣ αποτελεί απόδειξη ότι όταν η ΕΕ θέλει μπορεί και να αντιδράσει και να είναι ένας πάροχος ασφάλειας στην παγκόσμια κοινότητα».
Στη συνέχεια, ο κ.Δένδιας δήλωσε ότι ενημέρωσε τον Μπορέλ για την «Ατζέντα 2030» και την ίδρυση του ΕΛΚΑΚ και το πως αυτό μπορεί να ενσωματωθεί στην ευρωπαϊκή αντίληψη για την άμυνα.
Από την μεριά του ο Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε: «Η αποστολή ξεκίνησε τον Φεβρουάριο. Έκτοτε, η Επιχείρηση ΑΣΠΙΔΕΣ έχει συνοδεύσει με επιτυχία περισσότερα από 170 εμπορικά πλοία. Έχει καταστρέψει 19 drones και πυραύλους που εκτόξευσαν οι Χούθι, κυρίως εναντίον πολιτικών στόχων».
«Επιτρέψτε μου να θυμίσω ότι αυτή η Επιχείρηση, η Επιχείρηση ΑΣΠΙΔΕΣ, έχει μια αυστηρά αμυντική εντολή. Δεν συμμετέχουμε σε καμία επιχείρηση κατά των Χούθι στην ξηρά. Τα σκάφη μας λειτουργούν για αυτοάμυνα και για την προστασία στοχευμένων πλοίων», πρόσθεσε.
«Αυτή η αποστολή,, έχει συγκεντρώσει μεγάλη υποστήριξη από την πρώτη μέρα. Από την αρχή της αποστολής. Έξι κράτη μέλη αναπτύσσουν φρεγάτες σε διεθνή ύδατα της περιοχής και 15 κράτη μέλη συνεισφέρουν με προσωπικό στο Επιχειρησιακό Αρχηγείο», δήλωσε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.
«Είχα τη χαρά να γνωρίσω πολλούς από αυτούς, εδώ στη Λάρισα και στο Αρχηγείο της Δύναμης στη θάλασσα. Αλλά δεν ενεργούμε μόνοι μας. Η επιχείρηση ΑΣΠΙΔΕΣ συνεργάζεται στενά με τη γαλλική επιχείρηση AGENOR και άλλους εταίρους στην περιοχή. Και έχουμε τακτικές επαφές με την υπό τις ΗΠΑ Επιχείρηση Prosperity Guardian», δήλωσε.
Η αποκάλυψη Γρυπάρη από το Τζιμπουτί
Μιλώντας από το Τζιμπουτί όπου σταθμεύει η Φρεγάτα «Ψαρά», ο Έλληνας διοικητής της επιχείρησης «Ασπίδες», Υποναύαρχος Βασίλης Γρυπάρης, αναφέρθηκε στη σημασία αυτής της πρωτοβουλίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τονίζοντας μεταξύ άλλων πως «δεν είναι κάτι χαλαρό. Τα πλοία εκτελούν πυρά για πρώτη φορά μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο».
«Ο τρόπος που επιχειρούμε, είναι ιδιαίτερα δύσκολος, διότι δεν έχουμε εμείς την πρωτοβουλία των κινήσεων. Δεν μας επιτρέπεται να χτυπούμε στόχους μέσα στο έδαφος της Υεμένης. Η φρεγάτα “Ψαρά” θα αξιοποιηθεί κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Γνωρίζουμε τις δυνατότητες του συγκεκριμένου πλοίου και φυσικά, κάνουμε ορθή χρήση των μέσων.
Ο αριθμός των επιθέσεων το τελευταίο διάστημα έχει πιο επιτυχή κατάληξη όσον αφορά τις προσπάθειες των Χούθι. Έχουν αναπτύξει ένα δίκτυο στην περιοχή και διαθέτουν συνεχή πληροφόρηση», επεσήμανε ακόμη.
Πηγή