Φλέγεται η Μέση Ανατολή μετά τις νέες εκρήξεις στο Λίβανο: «Το βάρος του πολέμου μετακινείται στα βόρεια σύνορα»


Φλέγεται η Μέση Ανατολή μετά τις νέες εκρήξεις στο Λίβανο: «Το βάρος του πολέμου μετακινείται στα βόρεια σύνορα»


Διαφ.


Σε τεντωμένο σκοινί η κατάσταση στη Μέση Ανατολή μετά και τις νέες εκρήξεις που σημειώθηκαν σήμερα σε ασυρμάτους στον Λίβανο.

Ειδικότερα, μετά τη χθεσινή πρωτοφανή επίθεση που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 12 ανθρώπους και τραυμάτισε σχεδόν 2.800 σε ταυτόχρονες εκρήξεις βομβητών σε προπύργια της Χεζμπολάχ, άλλοι δεκατέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 450 τραυματίστηκαν σε ένα νέο κύμα εκρήξεων σε walkie talkie.

Εκρήξεις σημειώθηκαν στα νότια προάστια της Βηρυτού, καθώς και στον νότιο και ανατολικό Λίβανο, περιοχές-προπύργια της Χεζμπολάχ.

Με την ευκαιρία, δείτε επίσης: Αποκαλυπτικά στοιχεία: Στη Βουδαπέστη κατασκευάστηκαν οι βομβητές που έγιναν βόμβες κατά της Χεζμπολάχ (video)

Μια πηγή ασφαλείας τόνισε στο Reuters ότι πολλοί από τους τραυματίες χτυπήθηκαν στο στομάχι και στα χέρια.

Σήμερα, οι ασύρματοι πομποδέκτες εξερράγησαν ταυτόχρονα στα νότια προάστια της Βηρυτού, την ώρα που γινόταν η κηδεία τεσσάρων μελών της Χεζμπολάχ που σκοτώθηκαν στις χθεσινές εκρήξεις.

Οι εκρήξεις προκάλεσαν πανικό, όπως ανέφερε φωτογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων, που κάλυψε τις κηδείες των τεσσάρων ατόμων, συμπεριλαμβανομένου του γιου ενός βουλευτή της Χεζμπολάχ.

«Άλλες εκρήξεις αναφέρθηκαν στη Σάιντα (νότια) και στο Μπάαλμπεκ (ανατολικά), όπου τραυματίστηκαν 25 άνθρωποι», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια πηγή από το νοσοκομείο. Από την Πολιτική Προστασία του Λιβάνου τονίστηκε ότι οι διασώστες της εργάζονται για να κατασβήσουν πυρκαγιές που ξέσπασαν σε σπίτια, αυτοκίνητα και καταστήματα στην Μπεκάα, όπου εξερράγησαν οι συσκευές.

Κανείς δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για αυτά τα αιματηρά συμβάντα, αλλά η προϊστορία, όλες οι ενδείξεις, καθώς και οι εχθροί του Ισραήλ δείχνουν το εβραϊκό κράτος ως εγκέφαλο και σχεδιαστή αυτών των επιθέσεων που κλιμακώνουν επικίνδυνα την ήδη τεταμένη κατάσταση στη Μέση Ανατολή.

Ο Γκάλαντ λέει ότι το βάρος του πολέμου μετακινείται στα βόρεια σύνορα

Ο αρχηγός του ισραηλινού γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας, ο στρατηγός Χέρτσι Χαλέβι, διεμήνυσε σήμερα πως το Ισραήλ διαθέτει πολλές δυνατότητες που δεν έχουν χρησιμοποιηθεί ακόμη εναντίον της Χεζμπολάχ.

«Είμαστε αποφασισμένοι να δημιουργήσουμε τις συνθήκες ασφαλείας που θα φέρουν τους κατοίκους (του βόρειου Ισραήλ) πίσω στα σπίτια τους», είπε κατά την επίσκεψή του σε κέντρο διοίκησης, υπογραμμίζοντας: «Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ό,τι απαιτείται για να το πετύχουμε».

«Έχουμε πολλές δυνατότητες που δεν έχουμε ακόμη ενεργοποιήσει… Είδαμε ορισμένες από αυτές, θεωρώ πως είμαστε καλά προετοιμασμένοι και σχεδιάζουμε τα επόμενα πλάνα μας», λέει ο Χαλέβι σε βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα ο ισραηλινός στρατός.

«Κάθε φορά που φθάνουμε σε ένα συγκεκριμένο στάδιο, έχουμε ήδη προετοιμαστεί, για να προχωρήσουμε δυναμικά στα δύο επόμενα βήματα. Σε κάθε στάδιο, το τίμημα για τη Χεζμπολάχ θα πρέπει να είναι βαρύ», τόνισε ο αρχηγός του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας του Ισραήλ.

«Το κέντρο βάρους του πολέμου μετακινείται στα βόρεια», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Γιοάβ Γκάλαντ, αναφερόμενος στο μέτωπο με τη λιβανέζικη οργάνωση «Χεζμπολάχ».

«Δεν ξεχάσαμε τους ομήρους (σ.σ. που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας) και δεν ξεχάσαμε τις αποστολές μας στα νότια», είπε ο Γκάλαντ, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του. «Μας υποχρεώνει το καθήκον και διεξάγουμε αυτά τα έργα ταυτόχρονα», πρόσθεσε. «Το καθήκον μας είναι σαφές: να διασφαλίσουμε ότι οι κάτοικοι του βορρά θα επιστρέψουν στα σπίτια τους σώοι και ασφαλείς», κατέληξε.

«Οι κάτοικοι στο βόρειο Ισραήλ θα επιστρέψουν στα σπίτια τους», δηλώνει ο Νετανιάχου

«Το Ισραήλ θα διασφαλίσει ότι δεκάδες χιλιάδες Ισραηλινοί, που απομακρύνθηκαν αναγκαστικά από τις βόρειες συνοριακές περιοχές με τον Λίβανο, θα μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους», δήλωσε ο Μπενιαμίν Νετανιάχου σήμερα.

«Το έχω ξαναπεί: θα δώσουμε τη δυνατότητα στους πολίτες στο βόρειο Ισραήλ να επιστρέψουν σπίτια τους με ασφάλεια και αυτό ακριβώς θα κάνουμε», είπε σε μια σύντομη βιντεοσκοπημένη δήλωση, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Εξελίξεις και δηλώσεις Ισραηλινών τις τελευταίες μέρες και ώρες υποδεικνύουν ότι το Ισραήλ ρίχνει το στρατιωτικό κέντρο βάρους στα σύνορα με τον Λίβανο.

Οι βομβητές ήταν προγραμματισμένοι να εκραγούν, σύμφωνα με πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας

Οι βομβητές των μελών της Χεζμπολάχ, που εξερράγησαν κατά εκατοντάδες την Τρίτη, στον Λίβανο, ήταν παγιδευμένοι και προγραμματισμένοι να εκραγούν, όπως ανέφερε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ένας λιβανέζος αξιωματούχος των υπηρεσιών ασφαλείας.

«Τα προκαταρκτικά συμπεράσματα της έρευνας που διεξάγουν οι Αρχές του Λιβάνου έδειξαν ότι οι συσκευές ήταν προγραμματισμένες εκ των προτέρων να εκραγούν και περιείχαν εκρηκτικές ύλες δίπλα στην μπαταρία», ανέφερε η πηγή αυτή που ζήτησε να μην κατονομαστεί λόγω του «ευαίσθητου» χαρακτήρα της υπόθεσης.


Πηγή