Νέο κύμα εκρήξεων στον Λίβανο: 20 νεκροί και πάνω από 450 τραυματίες – Σήμερα η ομιλία Νασράλα


Νέο κύμα εκρήξεων στον Λίβανο: 20 νεκροί και πάνω από 450 τραυματίες – Σήμερα η ομιλία Νασράλα


Διαφ.


Ένα νέο κύμα εκρήξεων σε συσκευές επικοινωνιακού εξοπλισμού της Χεζμπολά κόστισε τη ζωή σε 20 ανθρώπους και τραυμάτισε πάνω από 450 σε όλο τον Λίβανο την Τετάρτη. Αυτό επιδείνωσε περαιτέρω την ατμόσφαιρα ανησυχίας για ενδεχόμενο ξέσπασμα πολέμου με το Ισραήλ. Σήμερα αναμένεται ομιλία από τον ηγέτη του σιιτικού κινήματος που υποστηρίζεται από το Ιράν.

Ο Χασάν Νασράλα, ο οποίος δεν τραυματίστηκε από τις εκρήξεις, σύμφωνα με πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου από την παράταξή του, αναμένεται να προβεί σε δηλώσεις σήμερα στις 17:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας). Οι εκρήξεις αποδίδονται από τη Χεζμπολά στις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες και υπήρξαν μοιραίες για πολλά από τα στελέχη της.

Χθες βράδυ, το λιβανικό υπουργείο Υγείας ενημέρωσε ότι «το κύμα εκρήξεων που προκάλεσε ο εχθρός σε γουόκι-τόκι (…) σκότωσε 20 ανθρώπους και τραυμάτισε πάνω από 450».

Το νέο κύμα εκρήξεων ακολούθησε τη σειρά επιθέσεων της προηγούμενης ημέρας και τη συγχρονισμένη ανακοίνωση της ισραηλινής κυβέρνησης ότι οι στόχοι του πολέμου κατά της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας επεκτείνονται πλέον. Συμπεριλαμβάνουν επίσης την επιστροφή των δεκάδων χιλιάδων πολιτών που έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στον βορρά, στα σύνορα με τον Λίβανο.

Χωρίς να κάνει αναφορά στις εκρήξεις στον Λίβανο, ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Γιοάβ Γκάλαντ, δήλωσε χθες ότι το «κέντρο βάρους» του πολέμου μετατοπίζεται «προς βορρά». Στην περιοχή αυτή πραγματοποιούνται καθημερινά φονικές ανταλλαγές πυρών με τη Χεζμπολά, γεγονός που έχει αναγκάσει δεκάδες χιλιάδες κατοίκους να εγκαταλείψουν αμφότερες τις πλευρές της μεθορίου.

Στη Βηρυτό, νέες εκρήξεις ασυρμάτων σημειώθηκαν ταυτόχρονα χθες στα νότια προάστια, κατά τη διάρκεια των κηδειών τεσσάρων μελών της Χεζμπολάχ που έχασαν τη ζωή τους την προηγούμενη μέρα από εκρήξεις βομβητών, ανέφερε πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου εντός του κινήματος και εργαζόμενοι στις υπηρεσίες πρώτων βοηθειών. Οι νέες εκρήξεις προκάλεσαν πανικό στους παρευρισκόμενους στις κηδείες, με πολλούς να σπεύδουν να καλυφθούν. Προχθές, οι ταυτόχρονες εκρήξεις βομβητών, ενός συστήματος αποστολής μηνυμάτων που χρησιμοποιεί το ισλαμιστικό κίνημα, σκότωσαν 12 ανθρώπους και τραυμάτισαν από 2.750 έως 2.800 άλλους, σύμφωνα με το λιβανικό υπουργείο Υγείας.

Από την επομένη του ξεσπάσματος του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, η Χεζμπολά άνοιξε μέτωπο στα σύνορα, για να υποστηρίξει τη Χαμάς, όπως τονίζει.

Οι αρχές του Ισραήλ δεν έχουν κάνει ως εδώ κανένα απολύτως σχόλιο δημόσια για τις εκρήξεις, που βρίσκονται στα πρωτοσέλιδα του ισραηλινού Τύπου.

Σύμφωνα με τον Άμος Χαρέλ από την κεντροαριστερή εφημερίδα Haaretz, οι εκρήξεις των επικοινωνιακών συσκευών του λιβανικού κινήματος έχουν φέρει το Ισραήλ και τη Χεζμπολά στα πρόθυρα ολοκληρωτικού πολέμου. Από την άλλη πλευρά, ο Αμπντάλα Μπου Χαμίμπ, επικεφαλής της λιβανικής διπλωματίας, προειδοποίησε ότι αυτές οι επιθέσεις μπορεί να προμηνύουν έναν ευρύτερο πόλεμο στη Μέση Ανατολή

Πηγή της Χεζμπολά ανέφερε στο AFP ότι οι συσκευές που εξερράγησαν ανήκαν σε πρόσφατα εισαγόμενη παρτίδα, αποτελούμενη από 1.000 μονάδες. Βάσει προκαταρκτικών στοιχείων από έρευνα των λιβανικών αρχών, οι συσκευές είχαν προγραμματιστεί να εκραγούν και περιείχαν εκρηκτικές ύλες κοντά στις μπαταρίες τους, όπως δήλωσε πηγή από τα λιβανικά σώματα ασφαλείας

Ο Τσαρλς Λίστερ, ειδικός του Middle East Institute, εκτίμησε μέσω X ότι η Μοσάντ, η ισραηλινή υπηρεσία κατασκοπείας, είχε παρεισφρήσει στην αλυσίδα εφοδιασμού της Χεζμπολά. Το Συμβούλιο Ασφαλείας έχει κληθεί να συνεδριάσει εκτάκτως αύριο Παρασκευή για να συζητήσει τις εκρήξεις στον Λίβανο.

Ο απερχόμενος επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Τζουζέπ Μπορέλ, καταδίκασε τις επιθέσεις με παγιδευμένες συσκευές και εξέφρασε την ανησυχία του για την κατάσταση. Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, εξέφρασε τον προβληματισμό του και κάλεσε να αποφευχθεί περαιτέρω κλιμάκωση, ενώ η Ουάσιγκτον προειδοποίησε για κάθε κλιμάκωση. Η Χαμάς κατηγόρησε το Ισραήλ ότι είναι υπεύθυνο για τις νέες εκρήξεις στον Λίβανο, χαρακτηρίζοντας το γεγονός ως απειλή για την περιφερειακή σταθερότητα.

Το Ισραήλ αυτή την εβδομάδα ανακοίνωσε την απόφασή του να επεκτείνει τους στόχους του πολέμου στα σύνορα με τον Λίβανο, διαμηνύοντας πως θα εγγυηθεί οι εκτοπισμένοι πολίτες του να μπορέσουν να επιστρέψουν στα σπίτια τους στον βορρά.

Οι βασικοί διακηρυγμένοι στόχοι του πολέμου ως τώρα ήταν να καταστραφεί ολοσχερώς η Χαμάς, στην εξουσία στη Λωρίδα της Γάζας από το 2007, και να επιστρέψουν όλοι οι όμηροι που απομένουν στον παλαιστινιακό θύλακο.

«Θα εκτελέσουμε τα καθήκοντά μας ταυτόχρονα», και στον βορρά και στον νότο, και «το καθήκον μας είναι σαφές: να εγγυηθούμε την επιστροφή των κατοίκων του βορρά σώων στα σπίτια τους», σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας Γκάλαντ. Τις δηλώσεις του λίγο ως πολύ επανέλαβαν, σε χωριστές τοποθετήσεις τους, τόσο ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, όσο και ο αρχηγός του ισραηλινού γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας στρατηγός Χερτσί Χαλεβί.

Με αυτό το εκρηκτικό φόντο, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, σε επίσκεψη στο Κάιρο, κάλεσε την κυβέρνηση του Ισραήλ και της Χαμάς να επιδείξουν την «πολιτική βούληση» που απαιτείται για να κλειστεί συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, έπειτα από μήνες απόλυτου αδιεξόδου στις έμμεσες διαπραγματεύσεις.

Από την πλευρά τους, αντιπρόσωποι της αμερικανικής, της γαλλικής, της γερμανικής, της ιταλικής και της βρετανικής διπλωματίας θα συναντηθούν εντός της ημέρας στο Παρίσι, για να συζητήσουν σχετικά με τις διαπραγματεύσεις με σκοπό τη σύναψη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας και για την κατάσταση στον Λίβανο, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές του Γαλλικού Πρακτορείου.

Εν τω μεταξύ, ο πόλεμος μαίνεται στον μικρό παλαιστινιακό θύλακα που βρίσκεται υπό πολιορκία, με τον πληθυσμό να αντιμετωπίζει μια ανθρωπιστική καταστροφή.

Σύμφωνα με την πολιτική προστασία στη Λωρίδα της Γάζας, τουλάχιστον πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους χθες από ισραηλινό αεροπορικό βομβαρδισμό, ο οποίος στόχευσε σχολείο που είχε μετατραπεί σε κέντρο υποδοχής εσωτερικά εκτοπισμένων, σε συνοικία στο ανατολικό τμήμα της πόλης της Γάζας (βόρεια).

Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε τον βομβαρδισμό, υποστηρίζοντας πως μαχητές της Χαμάς χρησιμοποιούσαν το σχολείο για να «σχεδιάζουν και να διαπράττουν τρομοκρατικές δραστηριότητες».

Χθες η καναδική κυβέρνηση ανακοίνωσε νέες κυρώσεις για να «καταπολεμηθούν οι τρομοκρατικές δραστηριότητες» της Χαμάς και τα «κυκλώματα χρηματοδότησής της», καθώς και σε βάρος «εξτρεμιστών» ισραηλινών εποίκων που διέπραξαν «βίαιες ενέργειες» σε βάρος παλαιστινίων πολιτών στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Αφορμή αυτού του πολέμου, που πλέον έχει φτάσει την 349η ημέρα του, αποτέλεσε η πρωτοφανής επίθεση του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023. Κατά τη διάρκεια αυτής της επίθεσης, έχασαν τη ζωή τους 1.205 άτομα από την ισραηλινή πλευρά, κυρίως άμαχοι. Η εκτίμηση αυτή βασίζεται σε δεδομένα από το Γαλλικό Πρακτορείο, σύμφωνα με επίσημες πληροφορίες των ισραηλινών αρχών, και περιλαμβάνει τους ομήρους που σκοτώθηκαν ενώ ήταν σε ομηρία.

Από τους 251 ανθρώπους που απήχθησαν κατά τη διάρκεια της επίθεσης, 97 εξακολουθούν να κρατούνται από Παλαιστίνιους μαχητές στη Γάζα. Παράλληλα, 33 έχουν ανακηρυχθεί νεκροί από τον ισραηλινό στρατό.

Περισσότεροι από 41.272 Παλαιστίνιοι έχουν χάσει τη ζωή τους λόγω των ευρείας κλίμακας ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων αντιποίνων στη Λωρίδα της Γάζας, με την πλειονότητα αυτών να είναι άμαχοι. Αυτοί οι αριθμοί, που προέρχονται από το υπουργείο Υγείας της κυβέρνησης της Χαμάς, θεωρούνται αξιόπιστοι από τον ΟΗΕ.


Πηγή