Μέση Ανατολή: Το Ισραήλ «χτυπάει» αλύπητα από αέρος τον Λίβανο – «Όρκοι εκδίκησης» από Χεζμπολάχ και Φρουρούς της Επανάστασης


Μέση Ανατολή: Το Ισραήλ «χτυπάει» αλύπητα από αέρος τον Λίβανο – «Όρκοι εκδίκησης» από Χεζμπολάχ και Φρουρούς της Επανάστασης


Διαφ.


Ραγδαίες είναι οι πολιτικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, μετά τον αιφνιδιασμό που επέφερε το Ισραήλ στον Λίβανο, οργανώνοντας ένα κύμα συντονισμένων φονικών εκρήξεων.

Σήμερα το βράδυ 19/9, το Ισραήλ εξαπέλυσε δεκάδες αεροπορικές επιδρομές στο νότιο τμήμα του Λιβάνου.

Λιβανέζικα μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για ένα από τα σφοδρότερα κύματα επιθέσεων από τις αρχές Οκτωβρίου.

Νωρίτερα σήμερα, ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ τόνισε πως οι επιχειρήσεις κατά της Χεζμπολάχ θα συνεχιστούν με στόχο να διασφαλιστεί η ασφαλής επιστροφή των κατοίκων στις παραμεθόριες περιοχές του βορρά. «Βαθμιαία, η Χεζμπολάχ θα πληρώνει όλο και μεγαλύτερο τίμημα», διαβεβαίωσε ο Γκάλαντ.

Δείτε με την ευκαιρία: Εικόνες χάους στον Λίβανο: Η στιγμή της έκρηξης ασυρμάτων σε κηδεία – Σοκαριστικό βίντεο

Δείτε βίντεο που κυκλοφόρησαν στα social media:

????????CRAZY strikes right now in Lebanon. I am seeing reports of 50-70 targets hit in less than 10 minutes. The Israeli media is saying that these are strikes that have not been seen in Lebanon since 10/7. pic.twitter.com/HDoOP63TIQ

«Κήρυξη πολέμου από το Ισραήλ οι επιθέσεις σε συσκευές επικοινωνίας» λέει ο ηγέτης της Χεζμπολάχ

Στις πρώτες του δηλώσεις μετά τις αιφνιδιαστικές επιθέσεις της Τρίτης και της Τετάρτης, ο Νασράλα χαρακτήρισε «σφαγές» τις εκρήξεις, λέγοντας ότι η οργάνωση βρέθηκε αντιμέτωπη με ένα άνευ προηγουμένου πλήγμα. «Οι επιθέσεις αυτές αποτελούν μια δοκιμασία για εμάς», τόνισε.

Ωστόσο, τόνισε πως αυτό το «μεγάλο πλήγμα» των επιθέσεων σε συσκευές επικοινωνίας δεν θα οδηγήσει στην πτώση της Χεζμπολάχ.

Το Ισραήλ παραβίασε «κόκκινες γραμμές» με τις επιθέσεις αυτές, τόνισε ο Νασράλα.

Στο «κόλπο» και οι Φρουροί της Επανάστασης

Τις τελευταίες ώρες μάλιστα, στο «παιχνίδι» μπήκαν και οι Φρουροί της Επανάστασης. «Το Ισραήλ θα βρεθεί αντιμέτωπο με μια συντριπτική απάντηση από τον άξονα της αντίστασης», δήλωσε σχετικά ο διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν, Χοσεΐν Σαλαμί σε μήνυμα προς τον Νασράλα. Ο «άξονας αντίστασης» αναφέρεται σε ένοπλες οργανώσεις που ευθυγραμμίζονται με το Ιράν στη Μέση Ανατολή, συμπεριλαμβανομένων της Χεζμπολάχ, των Χούθι της Υεμένης και των Δυνάμεων Λαϊκής Κινητοποίησης του Ιράκ.

«Τέτοιες τρομοκρατικές ενέργειες είναι αναμφίβολα το αποτέλεσμα της απελπισίας του σιωνιστικού καθεστώτος (Ισραήλ) και διαδοχικών αποτυχιών. Αυτό σύντομα θα αντιμετωπιστεί με μια συντριπτική απάντηση από τον άξονα της αντίστασης και θα γίνουμε μάρτυρες της καταστροφής αυτού του αιμοδιψούς και εγκληματικού καθεστώτος», τόνισε ο Σαλαμί στο μήνυμά συμπαράστασης προς τον ηγέτη της Χεζμπολάχ.

«Στόχος μας είναι να διασφαλίσουμε την ασφαλή επιστροφή των κατοίκων των βόρειων κοινοτήτων του Ισραήλ στα σπίτια τους. Βαθμιαία, η Χεζμπολάχ θα πληρώνει όλο και μεγαλύτερο τίμημα», προειδοποίησε ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ.

Λίγο νωρίτερα, ο ισραηλινός στρατός είχε προχωρήσει σε σχετική ανακοίνωση για την εξέλιξη των επιχειρήσεων: «Οι IDF (Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις) ενεργούν για να φέρουν ασφάλεια στο βόρειο Ισραήλ, ώστε να μπορέσουν να επιστρέψουν οι κάτοικοι στα σπίτια τους, καθώς και για να επιτύχουν όλους τους στόχους του πολέμου. Η τρομοκρατική οργάνωση Χεζμπολάχ μετέτρεψε τον νότιο Λίβανο σε εμπόλεμη ζώνη. Επί δεκαετίες, η Χεζμπολάχ μετέτρεψε σε όπλα τα σπίτια αμάχων, έσκαψε σήραγγες από κάτω τους και χρησιμοποιούσε πολίτες ως ανθρώπινες ασπίδες».


Πηγή