Πέθανε ο Νικ Γκραβενίτης


Πέθανε ο Νικ Γκραβενίτης


Διαφ.


Ο ελληνικής καταγωγής μπλουζ μουσικός, Νικ Γκραβενίτης, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 85 ετών.

Την είδηση του θανάτου του ανακοίνωσε η οικογένειά του, η οποία γνωστοποίησε ότι απεβίωσε την Τετάρτη, 18 Σεπτεμβρίου, μετά από μακρόχρονη ασθένεια.

Ο Γκραβενίτης γεννήθηκε στις 2 Οκτωβρίου 1938 στο Σικάγο. Από τα μέσα της δεκαετίας του 1950 εντάχθηκε στη μπλουζ σκηνή της πόλης, σχηματίζοντας αυτό που το βιογραφικό του περιγράφει ως “μια συντροφιά ακατάλληλων λευκών παιδιών” με μελλοντικούς ροκ σταρ όπως οι Elvin Bishop, Paul Butterfield και Michael Bloomfield.

Μετά από χρόνια μετακίνησης μεταξύ Σικάγο και Σαν Φρανσίσκο, ο Γκραβενίτης εγκαταστάθηκε στην περιοχή του κόλπου το 1965. Εκεί, συνεργάστηκαν με τον παλιό του φίλο από το Σικάγο, Bloomfield, για να σχηματίσουν τους Electric Flag το 1967. Το συγκρότημα, με τον Γκραβενίτης στα φωνητικά, εμφανίστηκε στο Monterey Pop Festival του 1967 και ενώ το συγκρότημα δεν θα αποκτούσε ποτέ την εθνική φήμη άλλων καλλιτεχνών στη σκηνή, έχει αντίκτυπο στα μπλουζ-ροκ συγκροτήματα του Σαν Φρανσίσκο της εποχής, κυρίως στους Quicksilver Messenger Service και Big Brother and the Holding Company, ήταν σημαντικά.

Η φιλία του με τα μέλη των Big Brother θα είχε σημαντικό αντίκτυπο στην καριέρα της τραγουδίστριας του συγκροτήματος, Τζάνις Τζόπλιν. Με την υποστήριξη και την ενθάρρυνση του Νικ Γκραβενίτης, η Τζόπλιν εγκατέλειψε το συγκρότημα το 1968 και ξεκίνησε μόνη της ως σόλο καλλιτέχνης. Τόσο ο Γκραβενίτης όσο και ο Bloomfield βοήθησαν στη διαμόρφωση του πρώτου σόλο άλμπουμ της Τζόπλιν, το I Got Dem Ol’ Kozmic Blues Again Mama! του 1969, με τον Γκραβενίτης να γράφει το κομμάτι “Work Me Lord” για τον δίσκο. Το τραγούδι θα γινόταν βασικό στοιχείο των ζωντανών εμφανίσεων της Τζόπλιν και θα γινόταν το αποκορύφωμα της ερμηνείας της τραγουδίστριας στο Woodstock.

Άλλα τραγούδια του Γκραβενίτης ηχογραφήθηκαν από καλλιτέχνες όπως οι Pure Prairie League, Tracy Nelson, Roy Buchanan, Jimmy Witherspoon καθώς και αρκετοί από τους μεγάλους μπλουζ που λάτρευε από καιρό όπως οι Howlin’ Wolf, Otis Rush και James Cotton.


Πηγή