Θρίλερ στη Γερμανία: Προβάδισμα μιας μονάδας ο Σολτς στο Βρανδεμβούργο – Ραγδαία άνοδο της ακροδεξιάς δείχνουν τα exit poll


Θρίλερ στη Γερμανία: Προβάδισμα μιας μονάδας ο Σολτς στο Βρανδεμβούργο – Ραγδαία άνοδο της ακροδεξιάς δείχνουν τα exit poll


Διαφ.


Ανατροπή των δημοσκοπήσεων και προβάδισμα με 31% δίνει στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) του Όλαφ Σολτς το exit poll της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης (ARD) για τις εκλογές στο Βρανδεμβούργο.

Δεύτερη δύναμη αναδεικνύεται μόλις μία μονάδα πίσω η Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD), ενώ ακολουθούν με 12% το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) και η νεοσύστατη Συμμαχία Ζάρα Βάγκενκνεχτ (BSW). Οι Πράσινοι βρίσκονται ακριβώς στο όριο εισόδου με 5%, ενώ η Αριστερά περιορίζεται στο 3%.

Θυμηθείτε την πρωτιά του AfD σε δημοσκόπηση για τις εκλογές στο Βραδεμβούργο, με την ακροδεξιά να «καλπάζει» λόγω και του μεταναστευτικού.

Ο εκλογικός νόμος στο κρατίδιο του Βρανδεμβούργου προβλέπει ότι αν ένα κόμμα κερδίσει έστω και μία απευθείας εκλογή υποψηφίου του, εξασφαλίζει την είσοδό του στο Κοινοβούλιο, ανεξαρτήτως συνολικού αποτελέσματος.

Αυξημένη η συμμετοχή σε σχέση με τις εκλογές του 2019

Σύμφωνα με τα γερμανικά μέσα, η προσέλευση ήταν σαφώς μεγαλύτερη από τις προηγούμενες εκλογές το 2019. Ως τις 2 το μεσημέρι (τοπική ώρα) είχαν ψηφίσει το 46% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων έναντι 31,9% στην προηγούμενη αναμέτρηση.

Αρκετοί πολίτες επέλεξαν την επιστολική ψήφο, μεταξύ τους και ο κάτοικος Βρανδεμβούργου καγκελάριος Όλαφ Σόλτς, ο οποίος βρίσκεται στη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Αγωνία για το τελικό αποτέλεσμα στα κομματικά επιτελεία

Αγωνία επικρατεί στο επιτελείο του SPD αναφορικά με το τελικό αποτέλεσμα, όπως αναφέρουν τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης, ωστόσο οι πρώτες αντιδράσεις των στελεχών δείχνουν ανακούφιση.

Αν επιβεβαιωθεί το exit poll και το SPD τερματίσει στην πρώτη θέση, αυτό θα σταθεροποιήσει και τον καγκελάριο Σολτς, ακόμη και αν ο Βόιντκε δεν ήθελε να εμπλακεί ο καγκελάριος στην προεκλογική εκστρατεία.

Από την πλευρά της η AfD, μιλά για μια «τεράστια επιτυχία» και ευχαριστεί τους ψηφοφόρους για τη στήριξή τους.


Πηγή