Συνάντηση Κυριάκου Μητσοτάκη – Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: Συντονισμός του μεταναστευτικού – Κυπριακό στο «τραπέζι»
Προγραμματισμένη συνάντηση για την Τρίτη (24/09) και 18.40 ώρα Ελλάδος στη Νέα Υόρκη για τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Στόχος η διατήρηση του ελληνοτουρκικού διαλόγου και η εμβάθυνση στη συνεργασία των δύο χωρών σε θέματα όπως το μεταναστευτικό. Με την ευκαιρία δείτε Μητσοτάκης από τον ΟΗΕ: «Μπορούμε να αναστρέψουμε ακόμα την καταστροφή, πριν να είναι πολύ αργά»
Η συνάντηση θα γίνει στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στο κτίριο του Οργανισμού, σε περιορισμένο χρόνο.
Αρχικά θα ορίσουν τα επόμενα βήματα του διαλόγου για τα ΜΟΕ, τον πολιτικό διάλογο και την θετική ατζέντα, τα οποία θα έχουν ολοκληρωθεί μέσα στο 2024 και την ημερομηνία για το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας, το αργότερο στις πρώτες ημέρες της επόμενης χρονιάς στην Άγκυρα.
Θετική κατάκτηση και πρόοδος σε μία ταργμένη περίοδο
«Σε μία πολύ ταραγμένη περίοδο και με μία Μέση Ανατολή που παράγει περισσότερες κρίσεις, το γεγονός ότι μπορούμε να μιλάμε, να προχωράμε τη θετική ατζέντα και να μην οδηγούμαστε σε κλιμάκωση στο πεδίο, όλα αυτά είναι θετική κατάκτηση», σχολίασε ανώτατη κυβερνητική πηγή ενόψει του ραντεβού, εστιάζοντας στην πρόοδο που έχει γίνει τους τελευταίους 14 μήνες.
Ψηλά στην ατζέντα το μεταναστευτικό, περιμένουν νέα κύματα
Το μεταναστευτικό θα βρεθεί ψηλά στην ατζέντα των συζητήσεων, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, καθώς οι τελευταίες εξελίξεις έχουν αυξήσει την πίεση για όλες τις πλευρές. Παρότι, στην κυβέρνηση δηλώνουν ικανοποιημένοι από την συνεργασία με την Τουρκία σημειώνουν ότι «όσο οι διακινητές προσαρμόζουν τις μεθόδους τους τόσο εμείς θα πρέπει να βρισκόμαστε σε εγρήγορση και να αυξάνουμε τα επίπεδα συνεργασίας με την Τουρκία». Οι ίδιες πηγές εξηγούσαν ότι η «αναβάθμιση» των μέσων που χρησιμοποιούν οι διακινητές, με ταχύπλοα σκάφη κάνουν πιο επιτακτική την ανάγκη να μπαίνει «φρένο» σε αυτούς πριν ξεκινήσουν από τα τουρκικά παράλια. Η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι τους επόμενους μήνες με τις συνεχιζόμενες κρίσεις σε Ασία και Αφρική το πρόβλημα θα γίνει μεγαλύτερο για την Ε.Ε. και θα χρειαστεί συντονισμός με όλους τους εταίρους, αλλά και στο εσωτερικό της Ένωσης προκειμένου να αντιμετωπιστεί όσο είναι δυνατόν μία νέα κρίση.
Ερώτημα τι θα γίνει με τη συζήτηση για τις θαλάσσιες ζώνες
Είναι έτοιμες οι δύο χώρες να μπουν και στα πιο δύσκολα ζητήματα του ελληνοτουρκικού διαλόγου, δηλαδή τη διευθέτηση των θαλασσίων ζωνών; «Θα αξιολογήσουμε τα γεγονότα μετά τη συνάντηση και θα δούμε το βάθος των θεμάτων που μπορούμε να μπούμε», σημειώνει ανώτατη κυβερνητική πηγή, αφού πρόκειται για μία απόφαση που θα πάρουν οι δύο ηγέτες κρίνοντας τα περιθώρια που υπάρχουν σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο. Η εκτίμηση των αναλυτών είναι ότι είναι δύσκολη μία τέτοια απόφαση ειδικά από τη στιγμή που οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται σε προεκλογική περίοδο και ουδείς μπορεί να προβλέψει το αποτέλεσμα. «Οι διμερείς σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία δεν εξαρτώνται από τις αμερικανικές εκλογές», σημειώνει ανώτατος κυβερνητικός παράγοντας, θέλοντας να αποσυνδέσει τα δύο θέματα.
Στο «τραπέζι» το κυπριακό
Δεδομένο είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης θα θέσει στον Τούρκο Πρόεδρο το Κυπριακό, ειδικά από τη στιγμή που το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένονται εξελίξεις. Στη Νέα Υόρκη υπάρχει η εικόνα ότι παρά την σκληρή στάση που τηρεί η Τουρκία τα τελευταία δύο χρόνια η πίεση που ασκεί ο Γεν. Γραμματέας του ΟΗΕ προς όλες τις πλευρές θα οδηγήσει τους τουρκοκύπριους να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου. «Είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος για την επανεκκίνηση των συνομιλιών», σημειώνουν κυβερνητικός παράγοντας αξιολογώντας τα μηνύματα που φτάνουν στην Αθήνα. Την Πέμπτη ο κ. Μητσοτάκης θα έχει συνάντηση με τον Αντόνιο Γκουτέρες, όπου θα συζητήσουν τις πρωτοβουλίες των Ηνωμένων Εθνών για την επανέναρξη των συζητήσεων. Με την Αθήνα να τονίζει προς όλες τις πλευρές ότι η όποια λύση θα πρέπει να βασίζεται στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Πηγή