Νέο Βατικανό στα… Τίρανα: O Ράμα ετοιμάζει το πρώτο ανεξάρτητο κρατίδιο ισλαμιστών!


Νέο Βατικανό στα… Τίρανα: O Ράμα ετοιμάζει το πρώτο ανεξάρτητο κρατίδιο ισλαμιστών!


Διαφ.


Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα, φέρεται να σχεδιάζει τη δημιουργία του πρώτου ανεξάρτητου κρατιδίου ισλαμιστών στα Τίρανα, με έκταση περίπου το ένα τέταρτο του Βατικανού.

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της Hurriyet, τα σχέδια του Ράμα αφορούν τους Μπεκτασήδες, μια σύγχρονη έκφραση του ισλαμισμού, και είναι εμπνευσμένα από το πρότυπο του Βατικανού.

Όπως σημειώνεται οι Bektashi, είναι ένα σιιτικό σουφικό τάγμα που ιδρύθηκε στην Τουρκία τον 13ο αιώνα.

Ο Ράμα συναντήθηκε με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο «τουρκικό σπίτι» στη Νέα Υόρκη, χωρίς να είναι σαφές αν συζήτησαν τα συγκεκριμένα σχέδια. Σε δηλώσεις του στους New York Times, ανέφερε ότι οι ανακοινώσεις θα πραγματοποιηθούν το 2025, με στόχο την προώθηση ενός ανεκτικού Ισλάμ για το οποίο η Αλβανία θα αισθάνεται υπερηφάνεια.

Το σχέδιο περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός κράτους σε μια περιοχή 109 στρεμμάτων στα Τίρανα, με κατοίκους που θα έχουν τη δική τους διοίκηση και τα δικά τους διαβατήρια, όπως συμβαίνει με το Βατικανό.

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα, μια ομάδα δικηγόρων, ανάμεσά τους και ειδικοί στο διεθνές δίκαιο, έχει αναλάβει τη σύνταξη του σχετικού διατάγματος, με στόχο την έγκρισή του στη Βουλή.

Εάν πραγματοποιηθεί, το νέο κράτος θα κυβερνάται από τον δερβίση των Bektashi, Έντμοντ Μπραχιμάζ, γνωστό και ως Baba Mondi.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το νέο κράτος θα χαρακτηρίζεται από ανεκτικότητα. Όπως αναφέρει, «ο Αλλάχ δεν απαγορεύει τίποτα. Δεν θα υπάρξει απαγόρευση του αλκοόλ, οι γυναίκες θα έχουν την ελευθερία να ντύνονται όπως επιθυμούν, θα υπάρχει μόνο μια μικρή ομάδα ασφαλείας χωρίς στρατό, δικαστήρια και συνοριοφύλακες. Αξίζουμε ένα κράτος, καθώς είμαστε οι μόνοι που λέμε την αλήθεια για το Ισλάμ».


Πηγή