Εφιαλτική νύχτα στη Μέση Ανατολή: Εκατοντάδες νεκροί από ισραηλινά πλήγματα στον νότιο Λίβανο – Η φονικότερη ημέρα στη χώρα από τον εμφύλιο


Εφιαλτική νύχτα στη Μέση Ανατολή: Εκατοντάδες νεκροί από ισραηλινά πλήγματα στον νότιο Λίβανο – Η φονικότερη ημέρα στη χώρα από τον εμφύλιο


Διαφ.


Κλιμακώνεται επικίνδυνα το πολεμικό σκηνικό μεταξύ του Τελ Αβίβ και της Βυρητού, έπειτα από τους τελευταίους βομβαρδισμούς στον νότιο Λίβανο, που έχουν αφήσει 492 ανθρώπους νεκρούς, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό του υπουργείου Υγείας της χώρας.

Άλλοι 1.645 άνθρωποι τραυματίστηκαν από τα ισραηλινά πλήγματα, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Παράλληλα είπε ότι χιλιάδες οικογένειες έχουν εκτοπιστεί στον νότο λόγω των ισραηλινών πληγμάτων.

«Xιλιάδες άνθρωποι εγκαταλείπουν τον νότιο Λίβανο» δήλωσε παράλληλα ο υπουργός του Λιβάνου που συντονίζει την αντιμετώπιση της κρίσης, ο Νάσερ Γιασίν.

Με την ευκαιρία, δείτε: Αλλεπάλληλες ισραηλινές επιθέσεις στον Λίβανο: «Χτυπήσαμε τη Χεζμπολάχ με τρόπους που δεν μπορούσε να φανταστεί» λέει ο Νετανιάχου

Το Ισραήλ χαρακτήρισε το νέο κύμα βομβαρδισμών ως «στοχευμένο χτύπημα», χωρίς μέχρι στιγμής να διευκρινίσει ποιος ήταν ο στόχος. Την ίδια ώρα, 274 άτομα σκοτώθηκαν και πάνω από 1.000 τραυματίστηκαν από τις ισραηλινές επιδρομές στον νότιο Λίβανο σήμερα.

Πληροφορίες που μεταδίδει το Reuters, αναφέρουν πως οι βομβαρδισμοί του Ισραήλ είχαν ως στόχο τον ανώτερο ηγέτη της Χεζμπολάχ Αλί Καράκι, αρχηγό της νότιας διοίκησης της Χεζμπολάχ. Ωστόσο, δεν είναι γνωστή, μέχρι τώρα, η κατάσταση του Καράκι. Μια πηγή προσκείμενη στη Χεζμπολάχ ανέφερε ότι η επίθεση αυτή έγινε με ισραηλινό, μη επανδρωμένο αεροσκάφος.

Οι ΗΠΑ στέλνουν επιπλέον στρατεύματα στη Μέση Ανατολή. Πρόκειται για μικρό αριθμό στρατιωτικού προσωπικού για να ενισχύσει τις δυνάμεις που βρίσκονται ήδη στην περιοχή, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Patrick Ryder τη Δευτέρα.

«Υπό το πρίσμα των αυξημένων εντάσεων στη Μέση Ανατολή και λόγω της ανάγκης για περισσότερη προσοχή, στέλνουμε έναν μικρό αριθμό επιπλέον στρατιωτικού προσωπικού των ΗΠΑ για να ενισχύσουν τις δυνάμεις μας που βρίσκονται ήδη στην περιοχή», είπε ο Ryder.

«Αλλά για λόγους επιχειρησιακής ασφάλειας δεν πρόκειται να σχολιάσω περαιτέρω» πρόσθεσε. Αρνήθηκε να πει ωστόσο πόσα στρατεύματα θα σταλούν, σε ποια ακριβώς περιοχή και σε ποια μονάδα ανήκουν.

Η φονικότερη ημέρα στη χώρα από τον εμφύλιο

Χιλιάδες κάτοικοι του Λιβάνου έχουν φύγει από τα σπίτια τους, στη φονικότερη μέρα στον Λίβανο από τον εμφύλιο πόλεμο.

Ο προηγούμενος απολογισμός του υπουργείου Υγείας του Λιβάνου έκανε λόγο για τουλάχιστον 356 νεκρούς και 1.246 τραυματίες.

Ισραήλ: Ο στρατός εξόντωσε μεγάλο αριθμό τρομοκρατών της Χεζμπολάχ κατά τις επιδρομές στον Λίβανο

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF) ανακοίνωσαν ότι σκότωσαν «έναν μεγάλο αριθμό τρομοκρατών» της Χεζμπολάχ σε αεροπορικές επιδρομές που εξαπέλυσαν σήμερα στον Λίβανο, σύμφωνα με απολογισμό του λιβανέζικου υπουργείου Υγείας.

«Μεταξύ των νεκρών ήταν ένας μεγάλος αριθμός τρομοκρατών της Χεζμπολάχ, οι οποίοι βρίσκονταν κοντά στα όπλα που πλήξαμε» δήλωσε ο εκπρόσωπος των IDF Ντάνιελ Χαγκάρι σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε απόψε, χωρίς να αναφερθεί σε συγκεκριμένο αριθμό.

Παράλληλα, έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες που φέρονται να δείχνουν πύραυλο μεγάλου βεληνεκούς της Χεζμπολάχ κρυμμένο στη σοφίτα σπιτιού στο χωριό Χουμίν ελ Τάχτα, στο νότιο τμήμα του Λιβάνου.

«Ήταν έτοιμος να εκτοξευθεί από άνοιγμα στην οροφή του σπιτιού» είπε ο Χαγκάρι, συμπληρώνοντας ότι η Χεζμπολάχ χρησιμοποιούσε ως «ανθρώπινη ασπίδα» μια οικογένεια που έμενε στον πρώτο όροφο του σπιτιού.

Ο στρατιωτικός διοικητής της Χεζμπολάχ στο νότιο τμήμα του Λιβάνου φέρεται να αποτελούσε στόχο μιας από τις αεροπορικές επιδρομές που εξαπέλυσε σήμερα το Ισραήλ σε προάστιο της Βηρυτού, ανέφερε πηγή προσκείμενη στη φιλοϊρανική οργάνωση.

«Η επιδρομή είχε ως στόχο τον διοικητή του νοτίου μετώπου της Χεζμπολάχ, Αλί Καράκι, ο οποίος θεωρείται ο υπ’ αριθμόν τρία στρατιωτικός διοικητής της Χεζμπολάχ», ανέφερε.

Ο «υπ’ αριθμόν δύο», ο Ιμπραχίμ Ακίλ, σκοτώθηκε την Παρασκευή από ισραηλινό πλήγμα στα νότια προάστια της Βηρυτού. Ο επικεφαλής της στρατιωτικής διοίκησης, Φουάντ Σουκρ, σκοτώθηκε με παρόμοιο τρόπο στις 30 Ιουλίου.


Πηγή