Πλησιάζει η ώρα της κρίσης για το πετρέλαιο θέρμανσης: Θα ζεσταθούμε φέτος και πόσο θα το πληρώσουμε;


Πλησιάζει η ώρα της κρίσης για το πετρέλαιο θέρμανσης: Θα ζεσταθούμε φέτος και πόσο θα το πληρώσουμε;


Διαφ.


Ο Σεπτέμβριος τελειώνει και σιγά σιγά οι καταναλωτές αρχίζουν να σκέφτονται το τι θα γίνει με την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, ώστε να ζεσταθούν όσο το δυνατό πιο οικονομικά αυτό το χειμώνα.

Η ακρίβεια «θερίζει» τα νοικοκυριά

Οι πολίτες υποφέρουν από την ακρίβεια, καθώς τρόφιμα και υπηρεσίες ακριβαίνουν όλο και περισσότερο και ο ερχομός του χειμώνα τους φοβίζει ακόμα περισσότερο γιατί θα πρέπει να βρουν έναν οικονομικό τρόπο να ζεσταθούν.

Το πετρέλαιο θέρμανσης παραμένει πρωταγωνιστής για τους περισσότερους πολίτες τουλάχιστον στα μεγαλύτερα και μικρότερα αστικά κέντρα της χώρας. Φυσιολογικό είναι λοιπόν να υπάρχει ανησυχία για την τιμή του για το φετινό χειμώνα 2024-25, καθώς στην εγχώρια ακρίβεια έρχονται να προστεθούν και οι διεθνείς εξελίξεις. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο πόλεμος Ρωσίας – Ουκρανίας συνεχίζεται αλλά και η Μέση Ανατολή «φλέγεται» με τον φόβο για γενικευμένη περιφερειακή σύρραξη να κυριαρχεί και όλοι ελπίζουν να επικρατήσουν πιο ψύχραιμες φωνές.

Τι θα πληρώσουμε το φετινό χειμώνα για πετρέλαιο θέρμανσης;

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, η πρεμιέρα για τη φετινή διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης αναμένεται να γίνει στα μέσα Οκτωβρίου.

Η τιμή αναμένεται να καθοριστεί από τα διυλιστήρια λίγο πριν από τις ανακοινώσεις για την επίσημη έναρξη της διάθεσης πετρελαίου θέρμανσης.

Από ότι ακούγεται στην αγορά, από παράγοντες που γνωρίζουν πράγματα και καταστάσεις, η τιμή αναμένεται να είναι χαμηλότερη από την περσινή. Αυτό βέβαια μένει να φανεί στην πράξη, καθώς μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με ασφάλεια το τι θα συμβεί και θα επηρεάσει τις τσέπες μας.

Σε όλα αυτά βέβαια έρχεται να προστεθεί και ο παράγοντας του καιρού. Θα κάνει δηλαδή αρκετό κρύο το φετινό χειμώνα και αν ναι για πόσο διάστημα; Πάντως η περσινή τιμή εκκίνησης για το πετρέλαιο θέρμανσης, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Τιμών Υγρών Καυσίμων ήταν στα 1,40 ευρώ το λίτρο.

Τι θα γίνει με το επίδομα θέρμανσης

Η κυβέρνηση αναμένεται να δώσει επίδομα θέρμανσης, όπως έγινε και πέρσι, σε ειδικές ομάδες πολιτών, ανάλογα δηλαδή με τα εισοδηματικά κριτήρια, τον αριθμό των παιδιών, την ακίνητη περιουσία. Όλα αυτά βέβαια θα ανακοινωθούν από το κυβερνητικό επιτελείο, μόλις γίνει γνωστή η τελική τιμή διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης.

Όπως και να έχει, λίγες μέρες έμειναν μέχρι τις τελικές ανακοινώσεις για να λυθούν οι απορίες μας και να μάθουμε το πόσα θα πληρώσουμε για να ζεσταθούμε το φετινό χειμώνα. Αν βέβαια η πολυκατοικία που μένουμε οι περισσότεροι έχει αποθεματικό για να βάλει πετρέλαιο, πράγμα που δυστυχώς συμβαίνει αρκετά τα τελευταία χρόνια…



Πηγή