Έγινε σε χρόνο dt η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στη Νέα Υόρκη: Διάλογος βασισμένος στην καλή γειτονία Ελλάδας – Τουρκίας


Έγινε σε χρόνο dt η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στη Νέα Υόρκη: Διάλογος βασισμένος στην καλή γειτονία Ελλάδας – Τουρκίας


Διαφ.


Μόλις 30 λεπτά διήρκησε η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Στην έκτη αυτή συνάντηση των δύο ηγετών συμμετείχαν οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, Γιώργος Γεραπετρίτης και Χακάν Φιντάν καθώς και οι επικεφαλής των διπλωματικών τους γραφείων, Άννα Μαρία Μπούρα και Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς.

Στην αρχή της συνάντησης, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τους καλωσόρισε όλους και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απευθυνόμενος στον Τούρκο πρόεδρο, είπε: «Πώς είστε; Χαίρομαι που σας βλέπω. Είμαι καλά». Παράλληλα, ο Έλληνας ΥΠΕΞ, Γιώργος Γεραπετρίτης, είπε απευθυνόμενος στον Τούρκο ομόλογό του: «Μου αρέσει η μπλε γραβάτα σας».

Δείτε επίσης: Μητσοτάκης από τον ΟΗΕ: «Μπορούμε να αναστρέψουμε ακόμα την καταστροφή, πριν να είναι πολύ αργά»

Στόχος της ελληνικής πλευράς ήταν η επιβεβαίωση της βούλησης για τη διατήρηση των ήρεμων νερών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, της συνέχισης του πολιτικού διάλογου και, συνάμα, της προώθησης των θεμάτων ήπιας διπλωματίας.

Σύμφωνα με την τουρκική πλευρά, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, συζητήθηκαν θέματα διμερούς ενδιαφέροντος, καθώς επίσης ζητήματα περιφερειακά και παγκόσμιου ενδιαφέροντος. Ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι οι δύο χώρες μπορούν να προχωρήσουν στο μέλλον με βήματα αυτοπεποίθησης, βασισμένα στην καλή γειτονία, ζητώντας ενίσχυση του διαλόγου μεταξύ των δύο πλευρών και με βάση το γράμμα και το πνεύμα της Διακήρυξης των Αθηνών.


Πηγή