Τελικά και ο Αλέξης Τσίπρας «είναι εδώ»: Το μήνυμα και οι «μπηχτές (video)


Τελικά και ο Αλέξης Τσίπρας «είναι εδώ»: Το μήνυμα και οι «μπηχτές (video)


Διαφ.


Μηνύματα προς όλες τις κατευθύνσεις, εντός και εκτός ΣΥΡΙΖΑ, έστειλε ο πρώην πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας χθες το βράδυ (24/9) στην εκδήλωση στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, όπου έλαβε το βραβείο Ειρήνης «Νίκος Νικηφορίδης» για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Ισχυρά μηνύματα με το βλέμμα τις εξελίξεις στην Κεντροαριστερά

Η συγκυρία είναι κρίσιμη με το πολιτικό σκηνικό σε όλα τα μήκη και πλάτη του να αναδιατάσσεται. Φανερά με τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ και στο ΠΑΣΟΚ αλλά και στη Νέα Δημοκρατία μετά από τη διαγραφή του Μάριου Σαλμά, όπου και εκεί γίνεται συζήτηση. Και βέβαια παρασκηνιακά, καθώς εκεί είναι που γίνονται συζητήσεις, ζυμώσεις και χαράσσονται γραμμές για το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα.

Σε αυτό το πλαίσιο, η ομιλία του πρώην πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στην εκδήλωση στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, όπου έλαβε το βραβείο Ειρήνης «Νίκος Νικηφορίδης» για τη Συμφωνία των Πρεσπών, πέρασε αρκετά μηνύματα αλλά και δείχνει μία κατεύθυνση όχι μόνο για τα εσωτερικά του ΣΥΡΙΖΑ, μετά και από τις εξελίξεις με τον Στέφανο Κασσελάκη αλλά γενικότερα για τα κόμματα που θέλουν να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στο πολιτικό σκηνικό της χώρας.

«Αναζητείται όραμα, ρεαλισμός, σοβαρότητα, επιμονή, ειλικρίνεια, αποτελεσματικότητα»

Η νέα γενιά των πολιτών -και όχι μόνο- θέλει ουσία και όχι εικόνα. Η εικόνα των μπαλκονιών και των μεγάλων εξαγγελιών έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Η πορεία της χώρας άλλωστε από τη χρεωκοπία μέχρι και σήμερα το αποδεικνύει περίτρανα και η αποχή του μισού εκλογικού σώματος από τις πολιτικές εξελίξεις είναι θλιβερό φαινόμενο αλλά έχει την εξήγησή του. Δεν είναι τυχαίο όμως. Κάπου οφείλεται.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρώην πρωθυπουργός «χτύπησε κέντρο» λέγοντας ότι «υπάρχουν χιλιάδες νέοι και νέες, που συναντάμε κάθε μέρα όλοι μας, οι οποίοι βιώνουν καθημερινά τον κόσμο των ανισοτήτων, της ανασφάλειας και των πολλαπλών κρίσεων. Αρνούνται να εμπιστευτούν κάθε κήρυκα που θα επιχειρήσει να εκμεταλλευτεί ανέξοδα και βροντερά την οργή τους, βυθίζοντας το δημόσιο διάλογο βαθύτερα στην τοξικότητα και το βούρκο», για να προσθέσει ότι «αναζητούν όραμα, αλλά και ρεαλισμό, σοβαρότητα, επιμονή, ειλικρίνεια, αποτελεσματικότητα. Ουσία και όχι εικόνα. Και δεν τους αρκεί η ιδεολογία που δηλώνει κάθε πολιτική δύναμη για να την εμπιστευτούν».

«Πού και πώς πρέπει να απευθυνθούμε»

«Αυτή είναι η γενιά στην οποία εμείς έχουμε χρέος να απευθυνθούμε. Όχι με φτηνούς εντυπωσιασμούς και επικοινωνιακά πυροτεχνήματα. Ούτε με εχθροπάθεια και αφορισμούς, Ούτε, βέβαια, και με ιδεολογικά τσιτάτα και ηθικολογικό ελιτισμό». Η φράση αυτή του Αλέξη Τσίπρα ήταν ένα σαφές, ξεκάθαρο μήνυμα προς κάθε κατεύθυνσή.

Με απλά λόγια, ο πρώην πρωθυπουργός, έστειλε μήνυμα τερματισμού του διχασμού, όχι μόνο προς το εσωτερικό του κόμματος του οποίου υπήρξε πρόεδρος αλλά γενικότερα προς το χώρο της Κεντροαριστεράς. Μιας Κεντροαριστεράς, η οποία ναι μεν θέλει να κάνει αξιόπιστη αντιπολίτευση στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αλλά δεν έχει καταφέρει να βρει βηματισμό, δεν έχει καταφέρει να διαμορφώσει αξιόπιστη εναλλακτική κυβερνητική πρόταση με σαφές, ξεκάθαρο πειστικό, ρεαλιστικό κυβερνητικό πρόγραμμα, το οποίο θα καταφέρει να κερδίσει την πλειονότητα του εκλογικού σώματος, θα επαναφέρει τους πολίτες από την αποχή στην πολιτική συμμετοχή.

Συνεπώς, μόνο ένα τέτοιο πρόγραμμα μπορεί να έχει αποτέλεσμα για την Κεντροαριστερά και όχι ο αλληλοσπαραγμός. Μήπως τελικά με τη χθεσινή του ομιλία ο Αλέξης Τσίπρας έστειλε ένα μήνυμα ότι παρακολουθεί τις πολιτικές εξελίξεις και «είναι εδώ» και ο ίδιος;


Πηγή