Ηλεκτρικό ρεύμα: Έρχονται τα πορτοκαλί τιμολόγια – Ο «έξυπνος» τρόπος για χαμηλότερους λογαριασμούς (video)


Ηλεκτρικό ρεύμα: Έρχονται τα πορτοκαλί τιμολόγια – Ο «έξυπνος» τρόπος για χαμηλότερους λογαριασμούς (video)


Διαφ.


Τα πορτοκαλί τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος αναμένεται να κάνουν πρεμιέρα τον ερχόμενο Οκτώβριο, με τους καταναλωτές να περιμένουν να δουν μήπως αυτή είναι μία λύση στην ακρίβεια, στους λογαριασμούς ρεύματος τουλάχιστον.

Πορτοκαλί, «δυναμικό» τιμολόγιο που θα χρεώνει με την ώρα

Η λογική των πορτοκαλί ή αλλιώς δυναμικών τιμολογίων ανάγεται στο ότι η χρέωση θα γίνεται ώρα με την ώρα κατά τη διάρκεια της ημέρας. Τι σημαίνει αυτό στην πράξη όμως;

Ουσιαστικά, η λογική είναι να χρησιμοποιεί ρεύμα ο καταναλωτής την ώρα που τον συμφέρει, δηλαδή τις ώρες που δεν υπάρχει μεγάλη ζήτηση. Όπως είναι εύκολα αντιληπτό, αυτές οι ώρες είναι όταν οι περισσότεροι λείπουμε στην εργασία μας. Για παράδειγμα, ένα ιδανικό χρονικό διάστημα που δεν υπάρχει μεγάλη ζήτηση για ρεύμα από τα νοικοκυριά είναι από τις 11:00 μέχρι τις 16:00.

Όσοι λοιπόν μπορούν να προγραμματίσουν να κάνουν τις απαραίτητες δουλειές ενός σπιτιού, όπως το πλύσιμο των ρούχων, πιάτων, μαγείρεμα κλπ εκείνες τις ώρες σίγουρα θα βγουν κερδισμένοι. Η τεχνολογία άλλωστε έχει προχωρήσει τόσο πολύ που μπορεί κάποιος να προγραμματίσει να κάνει αυτό το πράγμα από το ίδιο του το κινητό, αν οι συσκευές που έχει στο σπίτι είναι «έξυπνες» (καινούριας τεχνολογίας).

Απαραίτητη προϋπόθεση η εγκατάσταση «έξυπνου μετρητή»

Όπως είπε ο ενεργειακός επιθεωρητής, Μιχάλης Χριστοδουλίδης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, απαραίτητη προϋπόθεση για όποιον ενδιαφέρεται να μπει στο δυναμικό τιμολόγιο είναι να έχει εγκαταστήσει τον «έξυπνο μετρητή» ρεύματος.

Παράλληλα, το μέτρο του πορτοκαλί τιμολογίου, σύμφωνα με τον κύριο Χριστοδουλίδη, θα είναι πιο χρηστικό στους εμπορικούς και βιομηχανικούς καταναλωτές, οι οποίοι θα μπορούν να κάνουν εξοικονόμηση ρυθμίζοντας τις γραμμές παραγωγής ή τις ενεργοβόρες συσκευές τις ώρες χαμηλής κατανάλωσης.

Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος της διαφοράς στον τελικό λογαριασμό, μπορούμε να πούμε ότι η τιμή της μεγαβατώρας κατά τη διάρκεια της ημέραςμπορεί να κυμαίνεται από 0 έως και 500 ευρώ όταν μπαίνουν σε λειτουργία οι ακριβές μονάδες φυσικού αερίου, άρα εδώ δεν συμφέρει μία μέση τιμή αλλά η πιο φθηνή. Με πιο απλά λόγια, για μία δουλειά στο σπίτι, όπως αυτή της χρήσης του πλυντηρίου μπορεί κάποιος να πληρώσει πολλαπλάσια χρήματα το βράδυ από ότι θα πλήρωνε το πρωί ή νωρίς το μεσημέρι.

Μένει να δούμε το πώς θα πάει το πορτοκαλί τιμολόγιο και πόσο γρήγορα θα εγκατασταθούν οι «έξυπνοι μετρητές» σε σπίτια και επιχειρήσεις.


Πηγή