Μπελάδες για χιλιάδες οδηγούς – Έρχονται ραβασάκια για απλήρωτα τέλη κυκλοφορίας


Μπελάδες για χιλιάδες οδηγούς – Έρχονται ραβασάκια για απλήρωτα τέλη κυκλοφορίας


Διαφ.


Ετοιμάζοντας τις μηχανές τους, οι υπηρεσίες της ΑΑΔΕ προετοιμάζονται να ξεκινήσουν ελέγχους με κάμερες και σαρωτές για ανείσπρακτα Τέλη Κυκλοφορίας, ανασφάλιστα οχήματα και αυτοκίνητα χωρίς ΚΤΕΟ. Πριν από αυτά, αποστέλλουν ειδοποιήσεις για τα Τέλη του 2019, βασισμένες στα τρέχοντα αρχεία, που καταγράφουν περίπου 80.000 υπόχρεους.

Το μπαράζ των ηλεκτρονικών ειδοποιήσεων θα συνεχιστεί έως τις 30 Σεπτεμβρίου, ενημερώνοντας τους παραλήπτες ότι μπορούν να δηλώσουν την πραγματική κατάσταση του οχήματός τους έως τις 31 Οκτωβρίου μέσω της εφαρμογής myCar. Υποβάλλοντας το κατάλληλο δικαιολογητικό, μπορούν να εξαιρεθούν από τα Τέλη Κυκλοφορίας.

Με την αποστολή των μηνυμάτων, θα ενεργοποιηθεί η εφαρμογή στο myCar για τα οχήματα που εμφανίζουν οφειλές από Τέλη Κυκλοφορίας του 2019, ανά ιδιοκτήτη. Η πρόσβαση θα γίνεται με κωδικούς Taxisnet, και μέσω της εφαρμογής, ο ιδιοκτήτης θα μπορεί να δηλώσει την κατάσταση του οχήματος για το έτος οφειλής ή για επόμενα έτη (όπως κλεμμένο, διαγραμμένο, σε ακινησία, απαλλασσόμενο κ.λπ.).

Μετά την 31η Οκτωβρίου, οι ιδιοκτήτες θα μπορούν να δηλώνουν μέσω της εφαρμογής «Τα Αιτήματά μου» τον λόγο για τον οποίο δεν οφείλουν Τέλη Κυκλοφορίας, επισυνάπτοντας τα απαραίτητα δικαιολογητικά που αποδεικνύουν το γεγονός. Ωστόσο, αυτή η ενέργεια δεν θα αναστέλλει τη διαδικασία βεβαίωσης.

Μπελάδες για χιλιάδες οδηγούς - Έρχονται ραβασάκια για απλήρωτα τέλη κυκλοφορίας
(ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISSI)

Διαβάστε επίσης: Αλλαγές στα τέλη κυκλοφορίας από το 2025: Τι προβλέπει η ΑΑΔΕ και πως θα εντοπίζουν τα ανασφάλιστα οχήματα

Τι θα κάνει η ΑΑΔΕ

Οι Φορολογικές Υπηρεσίες θα λαμβάνουν σε πραγματικό χρόνο πληροφορίες για την κατάσταση κάθε οχήματος, σύμφωνα με τη δήλωση του ιδιοκτήτη. Θα προσαρμόζουν την εικόνα του οχήματος στο Πληροφοριακό Σύστημα Οχημάτων, βασιζόμενες στο σχετικό δικαιολογητικό που επισυνάπτει ο ιδιοκτήτης.

Για παράδειγμα, όταν αποδεικνύεται ότι ένα όχημα κυκλοφορούσε στο εξωτερικό για διάστημα μεγαλύτερο από ένα έτος, τότε η κατάσταση του διορθώνεται για όλα τα αντίστοιχα έτη, τοποθετώντας το σε αναγκαστική ακινησία για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Σε περιπτώσεις που δηλώνεται παράδοση σε συλλέκτη σιδερικών ή απώλεια χωρίς κατάλληλα δικαιολογητικά, παρά μόνο υπεύθυνη δήλωση, η εικόνα του οχήματος δεν διορθώνεται, αλλά καταχωρείται σχετική σημείωση.

Οι Φορολογικές Υπηρεσίες θα πραγματοποιήσουν τις απαραίτητες διορθώσεις έως τις 26 Νοεμβρίου. Εάν τα υποβαλλόμενα δικαιολογητικά δεν αποδεικνύουν την απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής Τελών Κυκλοφορίας του 2019, τότε τα αντίστοιχα Τέλη συμπεριλαμβάνονται στη βεβαίωση μαζί με το πρόστιμο. Η διαδικασία βεβαίωσης πρέπει να ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου.

Σε κάθε περίπτωση όπου ο ιδιοκτήτης οχήματος, στον οποίο έχουν βεβαιωθεί τα Τέλη του 2019 μαζί με το πρόστιμο, καταθέσει εκ των υστέρων δικαιολογητικά που αποδεικνύουν τη μη ύπαρξη οφειλής είτε για τα Τέλη Κυκλοφορίας και το πρόστιμο, είτε μόνο για το πρόστιμο, αυτά γίνονται αποδεκτά από τη Φορολογική Υπηρεσία και η οφειλή διαγράφεται αναλόγως.


Πηγή