Αδιανόητο: 9.000 συλλήψεις ανηλίκων μέσα σε 8 μήνες!


Αδιανόητο: 9.000 συλλήψεις ανηλίκων μέσα σε 8 μήνες!


Διαφ.


Μέχρι το τέλος του μήνα, το Save Youth θα βρίσκεται στους καταυλισμούς των Ρομά, ενώ προγραμματίζεται η εγκατάσταση 1.000 καμερών στην Αττική!

Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, αναφέρθηκε στα θέματα της παραβατικότητας των ανηλίκων, της καταπολέμησης του οργανωμένου εγκλήματος και της αντιμετώπισης των τροχαίων παραβάσεων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, το 2023 καταγράφηκαν 6.150 συλλήψεις ανηλίκων, ενώ το 2024 ο αριθμός αυξήθηκε στις 9.000, παρότι τα περιστατικά μειώθηκαν κατά 20%.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης αναφέρθηκε ειδικά στην υπόθεση της Γλυφάδας, αναφέροντας ότι «αντιμετωπίζουμε σοβαρά προβλήματα με 3.000-4.000 παιδιά που συγκεντρώνονται σε πλατείες. Στην περιοχή αυτή υπάρχει παρουσία αστυνομικών, τόσο με στολή όσο και χωρίς, ενώ διεξάγεται διάλογος μεταξύ αστυνομικών και παιδιών. Αυτή η αλληλεπίδραση δημιουργεί σχέσεις και παρέχει πληροφορίες».

Αδιανόητο: 9.000 συλλήψεις ανηλίκων μέσα σε 8 μήνες!

Σύμφωνα με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, είναι απαραίτητο να αυστηροποιηθούν οι ποινές για τους γονείς, ενώ στα παιδιά να επιβληθεί ποινική διαχείριση που ταιριάζει στην ηλικία τους. Αν και είναι δύσκολο να κλείσεις ένα παιδί σε αναμορφωτήριο, πρέπει να υπάρχουν συνέπειες όταν κάποιος αδιαφορεί με εξαιρετικά ακραίο τρόπο για τη φροντίδα ενός παιδιού.

Στο πλαίσιο αυτό υπενθύμισε ότι η αστυνομία «έχει καθιερώσει το 10201 στο οποίο μπορούν να δίνονται πληροφορίες για παραβατικά παιδιά, είναι πανελλαδικής εμβέλειας» ενώ παράλληλα προανήγγειλε ότι «μέχρι το τέλος του μήνα θα εφαρμοστεί η εφαρμογή Save Youth ένα panic button για τα παιδιά. Θα μπαίνει στο κινητό με μια εφαρμογή που θα δίνει σήμα στο 100 και αμέσως θα υπάρχει ανταπόκριση».

Όταν ρωτήθηκε για τη στάση της ΕΛΑΣ απέναντι στους Ρομά, ο κ. Χρυσοχοΐδης ανέφερε ότι φέτος, στο οκτάμηνο, πραγματοποιήθηκαν 8.417 συλλήψεις από τις ομάδες ΟΠΚΕ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, σε σύγκριση με 2.919 το αντίστοιχο διάστημα του 2023. Ο κ. Χρυσοχοΐδης υπογράμμισε: «Βρισκόμαστε σε μια φάση όπου επιχειρούμε να διεισδύσουμε στον σκληρό πυρήνα της εγκληματικότητας, το οργανωμένο έγκλημα με ληστείες, κλοπές και απάτες. Η δυτική Αττική γιορτάζει για τις πρόσφατες επιχειρήσεις, και είμαστε παρόντες στους οικισμούς των Ρομά».

Τέλος, σχετικά με τις τροχαίες παραβάσεις, ανέφερε ότι το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έχει σχέδιο για την εγκατάσταση 1.000 καμερών κυκλοφοριακών παραβάσεων, κυρίως στην Αττική. Επιπλέον, σημείωσε ότι από Ιανουάριο έως Αύγουστο έχουν καταγραφεί 1 εκατομμύριο περισσότερες παραβάσεις από τροχονόμους.


Πηγή