Οικονομική ανάσα: Έρχεται νέα ρύθμιση με «κούρεμα» οφειλών πολιτών σε δήμους – Ποιους αφορά, τι κερδίζουν, πότε ξεκινά (video)


Οικονομική ανάσα: Έρχεται νέα ρύθμιση με «κούρεμα» οφειλών πολιτών σε δήμους – Ποιους αφορά, τι κερδίζουν, πότε ξεκινά (video)


Διαφ.


Με νομοσχέδιο της κυβέρνησης που πρόκειται να κατατεθεί μέσα στο φθινόπωρο προβλέπεται νέα ρύθμιση χρεών πολιτών σε δήμους της χώρας.

«Κούρεμα» προσαυξήσεων και 60 δόσεις

Το νέο νομοσχέδιο της κυβέρνησης, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί από τον υπουργό Εσωτερικών, Θεόδωρο Λιβάνιο, προβλέπει νέα ρύθμιση χρεών πολιτών σε δήμους.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, θα προβλέπεται αποπληρωμή των χρεών σε 60 δόσεις με παράλληλο «κούρεμα» προσαυξήσεων από 75% έως 95%, ανάλογα με το χορηγούμενο αριθμό δόσεων και σύμφωνα με τις ειδικότερες προϋποθέσεις που προβλέπονται κατά περίπτωση.

Ποιους αφορά – Ποια η διαδικασία

  • Η νέα αυτή ρύθμιση αφορά σε πολίτες που έχουν οφειλές πάνω από 10.000 ευρώ σε δήμους
  • Πρόκειται για χρέη που έχουν βεβαιωθεί μέχρι 31/8/2024
  • Οι δόσεις θα είναι 60 (με 50 ευρώ ως ελάχιστη μηνιαία δόση)
  • Αναμένεται τον Οκτώβριο με την υποβολή αιτήσεων στην αρμόδια υπηρεσία είσπραξης του οικείου δήμου να κατατίθενται μέχρι το τέλος Νοεμβρίου

Πώς θα γίνεται το «κούρεμα» των οφειλών

Το «κούρεμα» για τους ευάλωτους οφειλέτες (θα απαιτείται η έκδοση βεβαίωσης ευάλωτου οφειλέτη) από προσαυξήσεις και πρόστιμα θα έχει τις παρακάτω τέσσερις κλίμακες.

  • Απαλλαγή 95% αν εξοφληθούν εφάπαξ
  • Απαλλαγή 85% αν πληρωθούν σε 2 έως 6 δόσεις
  • Απαλλαγή 80% αν πληρωθούν σε 7 έως 12 δόσεις
  • Απαλλαγή 75% αν πληρωθούν σε 13 έως 60 δόσεις

Οικονομική ανάσα σε πολίτες και έσοδα για τους δήμους

Αναμφίβολα, πρόκειται για μία σημαντική νομοθετική ρύθμιση, η οποία έχει διπλό όφελος. Τόσο για τους πολίτες, οι οποίοι αδυνατούν να αποπληρώσουν ένα τόσο μεγάλο ποσό αλλά και για τα ταμεία των δήμων, οι οποίοι χρειάζονται έσοδα για να ανταποκρίνονται στις ανάγκες τους.

Γιατί τι νόημα έχει η συσσώρευση οφειλών χωρίς να υπάρχει η προσδοκία ότι αυτά κάποια στιγμή αυτά θα αποπληρωθούν και θα είναι όλοι κερδισμένοι. Έτσι δεν είναι;

Δείτε το video


Πηγή